По-кратката работна седмица е мечта за много изтощени от работа

...
По-кратката работна седмица е мечта за много изтощени от работа
Коментари Харесай

Искате 4-дневна работна седмица? Става все по-възможно да я получите

По-кратката работна седмица е фантазия за доста изтощени от работа чиновници. В няколко страни в Европа тя може да стане факт по-скоро от предстоящото, написа Euronews.

След близо три години на пандемия, която в допълнение разми границата сред персонален живот и работа, се оформи така наречен Голямо овакантяване - всеобщо хората започнаха да напущат работните си места. Някои се върнаха назад, други останаха, прегръщайки концепцията за “тихото овакантяване ”.

Сега топ наклонност на пазара на труда е четиридневната седмица. Четири дни работа, три дни отмора, възнаграждение в цялостен размер. И това не е единствено фикция на служащите. Работодателите също обмислят този преход.

Проучване измежду 1200 мениджъри на компанията Robert Half, извършено на територията на Англия, Франция, Германия и Белгия, сочи, че над половината от тях или към този момент оферират 4-дневна работна седмица или обмислят да стартират да го вършат.

Около ⅕ от допитаните към този момент са дали опция на чиновниците си да работят четири от пет дни. Една трета обмислят да създадат тази стъпка през идващите 12 месеца.

Идеята, отбелязва Euronews, набира все по-голяма известност в западните страни.

След опити в Испания, Япония и Исландия, фирмите във Англия в този момент са минали над половината път в 6-месечен опит, отдаден на 4-дневната работна седмица. Засега той върви добре, като някои компании възнамеряват да го наложат за непрекъснато.

В Белгия нов закон скоро ще даде опция на чиновниците да провеждат 38-часовата работна седмица в границите на 4 дни, а не както до момента - 5, стига работодателите да им дадат позволение да го създадат. Допитване измежду 300 мениджъри в Белгия сочи, че 54% от тях са позитивно въодушевление.

За изменящите се стандарти на работа красноречиво приказва и това, което се следи във Франция. Страната към този момент има една от най-кратките работни седмици - едвам 35 часа. Там има концепция тя да стане още по-кратка.

Преди коронавирус пандемията, работодателите изпитваха подозрения по отношение на продуктивността на чиновниците, които работят от у дома. Това се промени много след нея, налагането на отдалечения метод на работа и след отпадането на строгите ограничения за преодоляване на разпространяването на болестта.

Какво желаят чиновниците?

Служителите за асортимент на личен състав “подгряват ” концепцията за по-кратка работна седмица, тъй като това е възходящо търсене от страна на претендентите, споделя Ел Джалад в Robert Half. Той е безапелационен, че през днешния ден служащите ще одобряват непосредствено предлагането на компанията, която обезпечава по-гъвкаво работно време.

Тъй като доста компании се борят да задържат чиновниците си и да намерят нови, в днешно време това е пазарът на търсещите работа - което значи, че претендентите могат да договорят по-добри условия, добавя той.

Гъвкавостта не се показва единствено в 4-дневна работна седмица. 34% от интервюираните мениджъри във Франция, споделят, че обмислят да впишат в договорите на чиновниците си алтернатива да завършват по-рано работа в петък. 35% пък обмислят да предложат спомагателни дни годишен отпуск.

Разбира се, обмислянето на хрумвания не е заричане, че това ще бъде направено, то обаче приказва ясно за настройката на работодателите и те мислят по въпроса, споделя Ел Джалад.
 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР