По Конституция - най-късно до 4-ти май новоизбраният Парламент трябва

...
По Конституция - най-късно до 4-ти май новоизбраният Парламент трябва
Коментари Харесай

До кога трябва да бъде сформирано правителството?

 По Конституция - най-късно до 4-ти май новоизбраният Парламент би трябвало да се събере на първо съвещание. На него държавното управление на Бойко Борисов би трябвало да подаде оставка, след което президентът Румен Радев ще даде начало на процедурата за сформиране на държавно управление.

Кога ще стане ясно - ще се образува ли държавно управление в границите на този парламент и какви са вероятните ходове на всяка една от страните по проблема?

Най-точният отговор е " в рационален период " - споделят конституционалистите.

В период до един месец от избирането на Народното събрание, датата на изборите, президентът Румен Радев би трябвало да го свика на първо съвещание. Ако не го направи, една пета от депутатите могат. Това постановява член 75-и от Конституцията.

На това откриващо съвещание, управлявано от най-възрастния народен представител, народните представители избират ръководител на Парламента, заместници и образуват парламентарни групи.

След това стартира процедурата по сформиране на държавно управление. Как и в какви периоди?

Президентът може да свика Парламента на първо съвещание до месец от изборите. Кога тъкмо - преценя той.

" Аз допускам, че той ще го свика в границите на една седмица, когато ЦИК разгласи изборния резултат. Задължително по Изборния кодекс би трябвало да бъдат оповестени в Държавен вестник. Те ще бъдат оповестени идната седмица ", съобщи проф. Пламен Киров, някогашен парламентарен арбитър и учител по конституционно право.

На първото съвещание на новия Парламент държавното управление подава оставка, след което президентът стартира съвещания с парламентарните групи за сформиране на държавно управление.

" Президентът няма период за осъществяване на тези съвещания ", сподели проф. Киров.

След като приключат консултациите, стартира тъй наречените " парламентарна рулетка ".

" След края на тези съвещания президентът разпорежда изследователски мандат на разположение, посочено от най-голямата по бройка парламентарна група от Парламента, който изследователски мандат е 7-дневен ", изясни проф. Киров.

Ако до седем дни претендентът показа конструкция и състав на кабинета и Парламентът го утвърди с две гласувания с нормално болшинство, има определено държавно управление.

Ако ли не, президентът връчва мандат на втората по величина парламентарна група. Срокът още веднъж е седем дни. При крах връчва мандат на трета парламентарна група.

" При третия опит президентът към този момент има право на преценка. Може да разпореди на третата по бройка, може да разпореди и на последната по бройка, на най-малката парламентарна група ", сподели още проф. Киров.

Между връчванията на мандати президентът не е привързан със периоди от Конституцията.

" Президентът може да прави апропо сред връчванията мандати, може да прави спомагателни съвещания, това не може да му бъде отказано, само че може да форсира, може и леко да забави процедурата, несъмнено - в границите на рационалното ", посочи проф. Киров.

Ако и третият опит за сформиране на кабинет се провали, президентът разпуска Парламента.

Конституцията дава гаранции и против закъснение на процедурата от страна на самите партии, в случай че откажат или забавят приемането на мандата.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР