По книжарниците излезе от американската авторка от афганистански произход Надя

...
По книжарниците излезе от американската авторка от афганистански произход Надя
Коментари Харесай

Време за четене: да преминеш през ада, за да опазиш семейството си в „Когато Луната снизхожда“

По книжарниците излезе от американската авторка от афганистански генезис Надя Хашими . Хашими е създател на, която ѝ завоюва премията на „ GoodReads “ за най-хубав дебют през 2014 г. – трагичен роман за  две афганистански дами, разграничени във времето, само че лимитирани във всяко свое деяние в битката си за независимост.

В новата ѝ книга централна фигура е Ферейба, която въпреки и да е омъжена в организиран брак, обича брачна половинка си . Тя има кариера на учителка и комфортен дом. Но щастливият ѝ живот на жена от междинната класа с обучение, работа и комфорт се прекатурва радикално, когато страната ѝ е погълната в огньовете на война и талибаните се изкачват на власт .

Семейството ѝ се трансформира в цел на новия фундаменталистки режим. Принудена да избяга с трите си деца, Ферейба таи една вяра за оцеляване – да потърси леговище при сестра си в Лондон .

Пътуването с фалшифицирани документи, доверяването на милостта на непознати – всичко това трансформира бягството към спасението в рисково странствуване под покрова на мрака, а Ферейба – от уважавана жена в обезверена бежанка.

Бегълците попадат в сенчестата подземна мрежа, пуснала пипалата си под улиците на европейските градове. И тогава, на един многолюден площад в Атина, ориста им претърпява пагубен поврат. Най-големият наследник на Ферейба, Салим, е откъснат от фамилията си, запратен в света на трафика на хора и мизерията на бежанските лагери.

Ферейба няма различен избор, с изключение на да продължи с другите си две деца. Разделени, те минават граница след граница, заплаха след заплаха, рискувайки живота си с вярата за по-светло бъдеще – с вярата някой ден да се съберат още веднъж.

Надя Хашими наново повежда читателите си на прочувствено странствуване освен през отнетите свободи и ужасите на войната на Изток, само че и през скритите рискове на Запада, които клокочат под на пръв взор подредената фасада. Разказана в две гледни точки – на Ферейба и на сина ѝ Салим – е изящна история за търсенето на дом и страха, че няма да го намериш, за скръбта на остарелия свят и болката на новия .

 Когато Луната снизхожда книга Ciela Ciela
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР