По изключение Институтът за пазарна икономика тази година няма да

...
По изключение Институтът за пазарна икономика тази година няма да
Коментари Харесай

Икономист: Депутатите започнаха широко творчество върху разходите без оценка на фискалния ефект

По изключение Институтът за пазарна стопанска система тази година няма да показа различен бюджет, както се случва годишно, тъй като няма план на държавното управление, който да бъде коментиран. Това изясни в изявление за БНР икономистът Петя Георгиева.

" Това е повода, заради което нарекохме нашия бюджет безалтернативен, защото на процедура опция няма. Това, което Министерството на финансите предлага с удължителния закон, е да продължат всички настоящи ограничения, залегнали в бюджета за 2022 година, тяхното деяние да продължи през 2023-а. За страдание обаче  в това време депутатите започнаха доста необятно творчество – върху разноските главно, и това слага огромни опасности пред фискалната непоклатимост за идващите години . Не единствено за 23-а, само че и за годините след нея. "

Трябва да се съблюдават фискалните правила, " с цел да не се изтърван нещата ", предизвести специалистът.

" Законът за обществените финанси вкарва много  ограничавания върху безразборното нарастване на разноските при незадоволително доходи . Народните представители би трябвало да се преценяват с тези ограничавания. От всички 16 оферти, въведени сред първо и второ четене за увеличение на разноските, всяко от тях има бюджетен резултат, а някои – доста огромен, доста сериозен, върху бюджета, в размер на 1,5-2 милиарда лв. разноски спомагателни.  Нито едно от тези оферти не е съпроводено с оценка за фискалния резултат Ако всички тези оферти бъдат признати, дефицитът ще се усили с най-малко 5% . "

Петя Георгиева посочи, че става дума главно за увеличението на приходите – пенсии, минимална заплата, както и за данъчните облекчения.

По думите ѝ би трябвало да се мисли не " по какъв начин да се усилят приходите на безусловно всички ", а помощта да се насочи към най-нуждаещите се семейства.

Икономистът даде образец с  намаляването на Данък добавена стойност за ресторантьорския бизнес , " което не е сега въобще на дневен ред ", тъй като секторът е потърпевш от коронавирус рецесията, само че тя към този момент е завършила.

" Няма никакъв смисъл  да се поддържа цялостен един бранш, който сега по никакъв метод не е стеснен да действа . "

Намаляването на Данък добавена стойност за храните не се отразява върху техните цени - това е  поклон към производителите, не към потребителите , съобщи още Петя Георгиева. По думите ѝ не е добре да се вършат изключения в Данък добавена стойност като главен приходоизточник, само че има " площад, прозорец  да се понижава общият Данък добавена стойност за всички артикули, което би могло да докара до понижение на цените ".

Изпълнението на Плана за възобновяване и резистентност също е под въпрос,  означи тя.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР