По искане за екстрадиция от Анкара, в Румъния беше задържан

...
По искане за екстрадиция от Анкара, в Румъния беше задържан
Коментари Харесай

В Румъния задържаха бившия шеф на в. Заман-България по искане на Анкара

По искане за екстрадиция от Анкара, в Румъния беше арестуван някогашният общоприет шеф на в. „ Заман ”-България турският жител Кямил Демиркая, който понастоящем работи в излизащия единствено на румънски език новинарски портал „ Заман ”-Румъния, заяви obzornews.bg.

Демиркая е дал показания в прокуратурата, след което е освободен. Очаква се съдът да се произнесе по настояването за екстрадиция на турските управляващи.

Кямил Демиркая бе общоприет шеф на в. „ Заман ”-България (който спря да излиза през 2016 г.) в интервала 2003 г – 2011 година, а в последните две години е част от екипа на новинарския портал „ Заман ”-Румъния.

Вчера, рано сутринта Демиркая е бил арестуван в дома си в Букурещ и отведен в полицията. По-късно денем той е изправен пред прокурор от Съд за тежки закононарушения, където са му снети показанията. След разпита Демиркая е освободен. След като бъде изслушан и от арбитър, ще стане ясно и решението дали ще бъде екстрадиран или не.

На излизане от прокуратурата Кямил Демиркая съобщи, че е дал показания въз основа на искане за екстрадицията му, изпратено от Анкара. Той акцентира, че отношението към него в полицията и в прокуратурата е било положително и добави:

„ Прокурорът зададе своите въпроси. Той видя, че се намирам в безпричинно състояние. ”

58-годишният публицист има вяра, че Румъния е демократична и сигурна страна и се надява съдът да отхвърли настояването за неговата екстрадиция.

Процедурата по разглеждане на настояването за екстрадиция ще се прегледа през днешния ден.

Кямил Демиркая живее от две години в Румъния със брачната половинка си и 10-годишния си наследник.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР