По-интересното обаче е друго – как Борисов внезапно смени на

...
По-интересното обаче е друго – как Борисов внезапно смени на
Коментари Харесай

Пламен Димитров: Защо Борисов внезапно смени на 180 градуса страт...

По-интересното обаче е друго – по какъв начин Борисов ненадейно смени на 180 градуса тактиката на ГЕРБ във връзка с държавното управление.

 

Миналата седмица той демонстративно изброяваше кои министри в служебния кабинет били хора на „ Продължаваме промяната “, а за самия Главчев споделяше, че не го е виждал от години и освен това не се разделили с положително. Сега Борисов внезапно показва мощно въздействие върху служебния министър председател, откакто съобщи обществено, че желае промяна на външния министър и Главчев извърши това предписание след час-два. А можеше всичко да стане безшумно и скрито-покрито – с едно телефонно позвъняване от някогашния до сегашния министър председател.

 

Острият завой на Борисов наподобява абсурден, само че да не се изненадваме - за водача на ГЕРБ най-логичното е да се държи нелогично.

 

Вторият забавен миг е, че за нов външен министър е препоръчан не някой безпристрастен специалист, а самият заместник-председател на ГЕРБ Даниел Митов. Той ще първата ярка политическа фигура в служебния кабинет, което слага под подозрение експертния и механически темперамент на държавното управление. При това, бидейки министър, Митов няма по какъв начин да е претендент за народен представител в Народното събрание или в Европарламента. Малко евентуално е той да се е примирил с това, че след вота на 9 юни няма да има никаква властова позиция. Поставянето му в служебния кабинет съгласно мен е ясна поръчка от страна на ГЕРБ, че за в бъдеще те не считат да дават поста външен министър на никого и на него би трябвало да остане точно Митов. Независимо от това кои тъкмо ще са съдружните им сътрудници. Е, в случай че Борисов не е намислил през есента да наложи Митов за еврокомисар, само че надали.

 

Като цяло назначението на опитния и способен Митов за външен министър (което към момента не е несъмнено, не е ясно по какъв начин ще отиграе тази обстановка президентът Радев) е позитивно развиване за българската външна политика. Ако беше останал извънредно неубедителният министър Стефан Димитров, за ориентировка в интернационалните каузи Главчев трябваше да разчита основно на новоназначената си външнополитическа съветничка Меглена Плугчиева – свръхамбициозна пенсионерка, която в последните седмици обикаля медиите, с цел да ръси кремълски опорки.

 

Пламен Димитров
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР