По инициатива на кмета на район Централен в Пловдив Георги

...
По инициатива на кмета на район Централен в Пловдив Георги
Коментари Харесай

Започва реконструкцията на нимфеума на Бунарджика

По самодейност на кмета на регион " Централен " в Пловдив Георги Стаменов стартира реконструкцията и консервацията на нимфеума на Бунарджика, под който има чешма с изворна вода. Възраждането на Светилището на нимфите - едно от емблематичните места на " Хълма на изворите ", както е било наричано тепето от антични времена, се финансират напълно от съдружие " Бизнесът за Пловдив ", в който членуват едни от най-големите пловдивски компании.

Стаменов посочи, че планът е дипломна работа на архитекти, които получават подготовка за работа с монументи на културата и печелят първо място в шестия народен конкурс за запазване на архитектурното завещание на IKOMOS. Той добави, чи към този момент са подготвени да стартират същинската работа. На този стадий се планува подсилване на оборудването, защото колоните са трайно амортизирани в долната си част заради атмосферното въздействие. Подпрян е куполът. На идващия стадий ще се демонтират колоните и ще възстановят със същия материал, споделя Стаменов. Нимфеумът на Бунарджика е издигнат в римско време, пръв за него споделя прочут западноевропейски странник през XVI век.

Като легенда се споделя, че който е пил вода тука, се е прибирал в Пловдив или е оставал тук да живее, добави кметът. През 20-те години на предишния век, при земетресение, той е напълно сринат. През 1933 година по самодейност на тогавашния кмет на Пловдив Божидар Здравков стартира неговото възобновяване и придобил типа, в който е в този момент, изясни кметът на регион " Централен ". 

" След близо 90 години времето и атмосферното въздействие са го полуразрушили. Възстановяваме го, с цел да може в идващите 100 години пловдивчани и гостите на града да му се любуват, сподели Стаменов и добави, че несъмнено чака да стане нова атракция на Пловдив. Заложено е по план да се разкрие и извора, откъдето изтича и през днешния ден водата в чешмата на нимфеума. Всичко се прави под зоркото наблюдаване на археолози, разяснява Георги Стаменов. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР