По инициатива на кмета на Община Ловеч Корнелия Маринова започна

...
По инициатива на кмета на Община Ловеч Корнелия Маринова започна
Коментари Харесай

Реставрират паметни плочи в бившия концлагер „Слънчев бряг“ край Ловеч

По самодейност на кмета на Община Ловеч Корнелия Маринова стартира реституция надписи върху паметни плочи на мястото на някогашния концлагер „ Слънчев бряг “ (1959 -1962) край Ловеч. Реставрацията се прави от експерти от Регионалния исторически музей в Ловеч.
Възстановен е надписът „ Поклон пред жертвите на комунизма “, който датира още от 1990 година Втората плоча е от по-ново време и е относително непокътната.

Има концепция да бъде възобновен различен неповторим и единствен надпис от времето на самия трудов лагер, с съвсем изличени букви. Типичният за социализма девиз се намира върху лицевата част на бетонната сграда, от която пандизчиите са пълнели вагоните с камъни. Призивът е „ Ползвай почивката за култура “. Предвид каторжния труд, довел до гибелта на стотици пандизчиите, лозунгът звучи напряко цинично.
„ Правим го поради младежите, с цел да знаят и помнят. Заради днешния и утрешния ден и заради гражданската си съвест “, сподели кметът Маринова.

Припомняме, че Корнелия Маринова като кмет на Ловеч, а по-рано и като ръководител на Общинския съвет, освен взе участие във възпоменателните събития в лагера, само че и поставя грижи да е жива паметта за историята.
Тази година на 6 юни,  Черешова задушница, по нейна концепция там бе отслужена панихида.

„ Слънчев бряг “ е  бил лагер за политически пандизчии, основан със единодушието на Политбюро на Централен комитет на Българска комунистическа партия. Наричали са го отделение 0789 на „ Въдворяване и изселване “, към Министерство на вътрешните работи, Ловеч. Намира се в каменната кариера край Ловеч. Той е конфиденциален и един от най-жестоките лагери в България. С документи е потвърдена гибелта на 145 лагерници, само че за доста други няма свидетелства. Труповете на жертвите не са връщани на околните, а със секретни инструкции са извозвани до пандиза „ Белене “ на Дунав, където тленните остатъци са заравяни на един от пустеещите острови до огромния остров „ Персин “. От 30 години всяка пролет в Ловеч се организира възпоменателно шествие-поклонение. Тази година заради пандемията то бе отсрочено във времето, само че пък имаше онлайн събитие в памет на жертвите.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР