По график пускането на газовата връзка България-Сърбия ще бъде през

...
По график пускането на газовата връзка България-Сърбия ще бъде през
Коментари Харесай

Росен Христов: Газовата връзка България-Сърбия ще бъде пусната по график през октомври

По график стартирането на газовата връзка България-Сърбия ще бъде през октомври. Това сподели служебният министър на енергетиката Росен Христов по време на инспекцията на напредъка на дейностите за създаване на междусистемната газова връзка в региона на село Доброславци.
 
По думите му планът напредва в график, даже има леко изпреварване: " Абсолютно сигурни сме, че планът ще бъде приключен в точния момент от българска страна, както и в границите на бюджета ". 
 
Министърът уточни, че 1,8 милиарда куб. метра годишно е потенциалът на газовата връзка. Христов осведоми, че сега с осем европейски страни се прави огромен разбор на газовия пазар в Югоизточна и Централна Европа за другите страни да диверсифицират доставките си на газ, както е направила България. Затова страната ни има подготвеност за създаване на спомагателна компресорна станция на интерконектора, с цел да се усили потенциалът му до 3,2 милиарда куб. метра.
 
За ръководството на плана се ползва този метод, който се прилагаше и в построяването на интерконектора Гърция-България, който е разрешил да се навакса изоставането. 
 
Министърът посочи, че главно се планува интерконекторът да бъде употребен в посока България-Сърбия, защото сръбската страната към момента зависи от съветския газ и те са запазили потенциал на терминала в Александруполис, който България строи. " Тази опция за реверсивни доставки ни дава една спомагателна сигурност при положение на потребност да доставяме газ от Централна Европа ", изясни Росен Христов.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР