По-голямата част от работодателите у нас са компенсирали инфлацията за

...
По-голямата част от работодателите у нас са компенсирали инфлацията за
Коментари Харесай

Изследване за заплатите: 85% от работодателите казват, че са компенсирали инфлацията

По-голямата част от работодателите у нас са компенсирали инфлацията за 2023 година. Това излиза наяве от изследване на Българската стопанска камара в отговор на въпроси на bTV.

15 на 100 от интервюираните обаче не са съумели да го създадат, сочат данните. Нарастването на цените са компенсирали 85% от работодателите.

Снимка: bTV

Най-голям дял от представителите на бизнеса са нараснали заплатите, a 14 на 100 - сумата за ваучери. По-малък дял компенсират повишаването с годишни или тримесечни бонуси.

По последни данни на Националния статистически институт годишната инфлация към октомври тази година е 5,8 %.

Снимка: bTV

За 2022 година е била близо 17 на 100. Тогава също към 80% от работодателите показаха, че са я компенсирали.

Усещат ли работещите това?

Както множеството семейства, по този начин и това на Велислав Спасов, който е шеф на ресторант, е почувствало по-високите цени през последните 2 години.

„ Проблемът е, че заплатите не могат да порастват с темпа на инфлацията “, споделя той и добавя, че всяка година компанията усилва заплатите на база на годишната инфлация. Имат и бонуси.

Български жители са назначавани фиктивно във френски предприятия. Какво се случва по-късно?

Според притежателя инфлацията е следващото предизвикателство от пандемията насам.

„ Пазарът доста безмилостно отсява всеки колебаещ се в икономическо отношение ресторант. Ако ти не можеш да  позволиш заплати, качествените служащи си потеглят “, акцентира Станислав Раковски, притежател на ресторант.

Заради покачването на цените на храната, тока и други консумативи - в ресторанта са повишили и цените.

От Българската стопанска камара споделят показват, че конкуренцията на пазара е огромна. Затова и работодателите са принудени да усилват заплатите, в случай че желаят да задържат чиновниците си, само че не всички съумяват.

Eвропол предизвестява, че европейският пазар е залят от неспособен зехтин на фона на растящите цени

„ Имаме голям брой микро и дребни предприятия с до трима заети -  каквото се изкара, се разпределя. Някои работодатели изпитват компликации да се оправят с повдигането на възнагражденията. Това са действителности, които са подбудени и от бизнес средата.

За 2024 година 67% от интервюираните работодатели имат намерение на усилят възнагражденията на чиновниците си. Около една пета не плануват смяна.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР