По-голямата част от болниците в страната са се върнали към

...
По-голямата част от болниците в страната са се върнали към
Коментари Харесай

Зъболекарите с повече пари от болниците по Методиката за НУР за март

По-голямата част от лечебните заведения в страната са се върнали към естествен режим на работа още през март. Това установяват членовете на Надзорния съвет на НЗОК при разискване изплащането на средствата към лечебните заведения по Методиката за работа при неподходящи условия във връзка оповестена епидемиологична конюнктура.

От справката, показана пред надзорниците от шефа на Касата проф. Петко Салчев, излиза наяве, че едвам към 20 на 100 от лечебните заведения за болнична помощ в страната са отчели активност, по-ниска от 85% от тази през 2021 година

„ От всичките 372 реализатори на болнична здравна помощ, сключили контракт с НЗОК, за активност м. март 2022 година, 1 реализатор не е отчел активност, 301 реализатори са отчели активност, чиято стойност надвишава 85% от базисната стойност на активността за 2021 година и за тях заплащането е в размера на регистрираната стойност на активността. За 70 от изпълнителите на болнична здравна помощ цената на регистрираната и утвърдена за възнаграждение за м. март 2022 година активност е по-ниска от 85% от базисната стойност на активността за 2021 година, като сумите за възнаграждение от НЗОК на тези реализатори на БМП за работа при неподходящи условия във връзка на оповестена епидемиологична конюнктура по т. 7.1. от Методиката са на обща стойност от 2 868 986 лева, което съставлява 1,7 % от сумата 164 234 527 лева, изчислена като 85% от базисна стойност за активността за 2021 година “, регистрира шефът на Фонда проф. Петко Салчев.

„ От справката за стойностите се вижда, че над 80% от лечебните заведения за болнична здравна помощ към този момент нямат възнаграждение за март месец по Методиката за НУР, което значи, че те са трансформирали своята активност към естествена планова активност “, установи ръководителят на Надзора и началник на кабинета на здравния министър Васил Пандов.

И в случай че за лечебните заведения по методиката Надзорът на НЗОК гласоподава малко над 2,8 млн. лева, то за зъболекарите сумата е сензитивно по-голяма – над 5 млн. лева, сочи стенограмата от съвещанието на 27 април. От думите на проф. Салчев излиза наяве, че общият брой реализатори на дентална помощ, сключили контракти, е 5984, от тях 5835 са отчели осъществена активност за м. март 2022 година „ Доплащането, което би трябвало да създадем за тях, е в размер на 5 069 403 лева “, споделя шефът на Касата.

Представителят на Финансовото министерство Естел Василева-Тодорова пък вижда в тази ситуация преднамерено потребление на парите на фонда. „ Бих желала да кажа, че анализът за предния месец демонстрира, че 50% от изпълнителите на дентална помощ са с активност под 50%, а огромна част от тях са с активност под 20%. Тук се вижда едно доста преднамерено потребление на средствата от НЗОК “, разяснява тя.

Съгласно същата Методика Надзорът утвърждава за ПИМП, СИМП и МДД средства в общ размер от 2 569 979 лева, като за ПИМП – 815 235 лева, за СИМП – 1 014 531 лева и за МДД – 740 213 лева

С цялата стенограма можете да се запознаете.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР