По-големи социални помощи за повече хора у нас. Това ще

...
По-големи социални помощи за повече хора у нас. Това ще
Коментари Харесай

По-големи социални помощи за повече хора у нас


По-големи обществени помощи за повече хора у нас. Това ще стане с нов механизъм, по който ще се дефинират сумите. Социалното министерство предлага смяната да влезе в действие от идната година.

Подпомагането ще зависи от линията на беднотия, а не от обезпечения най-малък приход, както е в този момент.

Линията на беднотия сега е 413 лв., а обезпеченият най-малък приход - 75. Така ще се усили броят на хората, които ще имат право на помощи.

След 3 години той ще е съвсем двойно по-голям. Самият размер на обществените добавки също ще нарасне, с какъв брой тъкмо следва да се посочи.

Предложението идва след дълги години рецензии към системата у нас, в това число и от Еврокомисията.


Близо три десетилетия Венцислав Тодоров живее на обществени помощи. В подмяна поставя публично потребен труд 14 дни месечно към кметството в село Рогозен.

Социалната му помощ е 54 лв. на месец.

" Лекарствата за кръвното са ми 21 лв. и оставаме с 30 лв. със дамата, какво да върша, самун ли да вземеш, да се храниш нещо, бобец, не става ", изясни Венцислав Тодоров.

Кметът на селото споделя, че всеобщо хората симулират труд поради ниските помощи.

" По-голямата част просто симулират някаква активност, че правят и тя си остава незавършена и по този начин всеки ден ", сподели Пламен Кюковски, кмет на Рогозен.

От години Европейската комисия подлага на критика страната ни, че би трябвало да усъвършенства обсега и адекватността на общественото подкрепяне.

" В България имаме 21-22% хора, които живеят в риск от беднотия, в тежки материални ограничения, в това време този вид месечни помощи доближават до доста стеснен кръг български семейства. Едва 1/20 от тези, които са в риск от беднотия, имат достъп до такова подкрепяне ", съобщи Лъчезар Богданов, основен икономист в ИПИ.

С препоръчаните промени в Закона за обществено подкрепяне и броят на хората, и размерът на помощите ще се усили. Ще се актуализира годишно с смяната на линията на беднотия.

" По-реално да дава отговор на потребностите на хората, тъй като изключително в последните години, за жалост, индикаторите, свързани с беднотия на българското население, не са положителни меко казано ", означи Людмил Димитров, Министерство на труда и обществената политика.

И още, в случай че човек откаже присъединяване в стратегии за претовареност, ще се лишава от месечни помощи за период от 6 месеца, в този момент е за 1 година.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР