По-евтин или безплатен градски транспорт и по-лесно паркиране в буферните

...
По-евтин или безплатен градски транспорт и по-лесно паркиране в буферните
Коментари Харесай

Скъпа синя зона и по-евтин градски транспорт при прашен въздух в София

По-евтин или безвъзмезден градски превоз и по-лесно паркиране в буферните паркинги на метрото за сметка на двойно нарастване на цената за паркиране в синя зона и възбрана за придвижване на коли. Това са част от ограниченията, които Столичната община счита да ползва при прекалено замърсяване на въздуха с прахуляк и ще бъдат обявявани от предходния ден.

Част от тях могат да влязат в действие незабавно щом бъдат признати от общинския съвет или в околните седмици. За фрапантните ограничения като прекъсване на колите в центъра или даже в цялата община ще са нужни законови промени и те надали ще могат да се ползват през тази зима. Студените месеци са интервалът, в който въздухът в София най-често е нечист с прахуляк, а главните източници са колите с мотори с вътрешно горене и отоплението с дърва и въглища.

Изготвянето на ограниченията е част от програмата на Столичната община за възстановяване на качеството на въздуха. Те бяха показани във вторник от зам.-кмета по екологията Йоана Христова и част от участниците в работната група по набелязването им. Мерките ще се ползват при прогноза запрашаване, която локалната власт получава от Българската академия на науките. Още от сряда прогнозите ще са налични и за жителите, макар че проектът за деяние няма да работи.

Мерките са разграничени на еднократни и на такива, които ще влизат в действие всякога, когато се чака превишаване на нормата за централизация на фини прахови частици, която е 50 мг/куб. м приблизително дневно. Колкото по-мръсен се чака да е въздухът, толкоз по-сериозни ще са дейностите на общината. Така до най-драстичната мярка - прекъсване на придвижването на коли в цялата община, ще се стига при 14 дни прогноза за над 200 мг/куб. м за четирите градски станции за премерване на замърсяването, освен това при липса на намаляване на равнищата за този интервал. Христова не сподели какъв брой такива обстановки е имало през предходни години с претекста, че статистиката няма по какъв начин да отразява обстановката сега, защото София нараствала, колите и строителството – които също са източник на замърсяване, се увеличавали, а в това време метрото, което е главно оръжие на общината против мръсния въздух, се разширявало.

" Не всичко е въпрос на финансови благоприятни условия, само че и на съзнание. Няма панацея за решаването на казуса. Надявам се да има схващане от жителите. Възможно е да установим, че някои от ограниченията не работят и да отпаднат, а пък да бъдат въведени нови ", разяснява зам.-кметът.

Въпрос на съзнание

Еднократните ограничения, зависещи от степента на замърсяването, ще се ползват с струпване. Ако по-леките не сработят и казусът продължи да се изостря, на идващия ден с изключение на първите приложени, ще влизат в действие и нови. В множеството случаи ще се разчита на самосъзнанието на хората и на тласъци за прилагане на градски превоз за сметка на персоналните коли.

При предстояща централизация на фини прахови частици сред 51 и 100 мг/куб. м от общината възнамеряват да приканват хората да не употребяват персоналните си коли, а да се движат пешком, с колело или с градски превоз. Тези, които се отопляват на твърдо гориво и могат да си разрешат различен източник като ток, ще бъдат помолени да преминат на него. Общината пък ще се ангажира да оросява улиците, само че това може да става единствено в топлите месеци, изясни Христова.

4 лв. за синя зона

При предстоящи концентрации на прахуляк сред 101 и 150 мг/куб. м ще важат предходните ограничения, само че към тях ще се прибавя и опцията за гратис паркиране на буферните паркинги към метрото против билет или карта за градски превоз.

При идната степен на замърсяване - от 151 до 200 мг/куб. м, към този момент ще влиза в действие и санкциониращата мярка за двойно нарастване на цената за паркиране в синята зона до 4 лв. на час.

При превишение на този предел все още общината може да приложи единствено две от набелязаните ограничения. В тази рубрика влиза краткотрайното въвеждане на " зелен билет " за градския превоз. Той ще коства 1 лев и ще важи за целия ден в случай, че по принцип пътуването с градския превоз с индивидуален билет коства 1.60 лв.. Заедно с това ще се ползва и скъпата синя зона, безплатното паркиране в буферните паркинги, както и апелите да не се употребяват персонални коли и печки на дърва и въглища.

Другата опция е да се изиска от КАТ да ревизира подробно дали колите по улиците на столицата не изхвърлят повече нездравословни излъчвания от допустимите количества, посочени от производителите. Според Христова пътните служители на реда ще имат опция да наблюдават за цапащи коли, щом получат от общината 7 газанализатора, с които да вършат инспекции при регистрацията на колите и на пътя.

Преди време началникът на " Пътна полиция " комисар Бойко Рановски обаче изясни, че това действително няма по какъв начин да се случи все още. Причината е, че служителите на реда нямат информация какви са характерностите на всеки обособен автомобил, с цел да открият дали те се съблюдават. Подобни данни имало единствено за колите, които са регистрирани в последните три години и имат от новите дребни талони, където тези данни са изписани. За останалите нямало налична база данни, а налагането на санкции единствено на водачите с по-скоро регистрирани коли, било причина те да бъдат анулирани от съда.

На волята на Народното събрание

Останалите ограничения, които София желае да ползва при превишения на концентрацията на прахуляк над 200 мг/куб. м, изискват промени в закони и наредби и не е ясно дали и по кое време ще могат да се приложат.

В тази рубрика влиза пакетът от ограничения, който включва отчасти или напълно прекъсване на придвижването в столицата, и съгласно зам.-кмета Христова може да се ползва, откакто бъде въведено законово условие колите в цялата страна да бъдат обозначени със специфични стикери. Идеята е те да дават информация за това какви са допустимите нездравословни излъчвания за всяка кола и на коя категория за екологичност дава отговор.

Ако Народното събрание вкара това условие, общината ще може да стопира придвижването в центъра или в цяла София.

Драстичните ограничения ще влизат в действие, в случай че за предходните два дни е имало прогноза за централизация от над 200 мг/куб. м, тя се е изпълнила, макар изпълнените към този момент ограничения въздухът е станал по-мръсен, а в идващите два дни се чака също толкоз съществено замърсяване. При този сюжет първата възможна стъпка ще е прекъсване на колите в центъра от 8 до 20 часа. Следващата стъпка е цялостна възбрана за коли в центъра.

При продължаващо замърсяване ще се вкарва възбрана за придвижване на коли в необятния център. Ако още веднъж има замърсяване, ще се вкарва плаващо работно време, с цел да се понижи трафикът в пиковите часове. Това обаче може да се ползва към този момент единствено за общинската администрация и вероятно за държавни структури.

Най-драстичната мярка ще е прекъсване на придвижването в цялата Столична община. До нея ще се стигне вероятно, в случай че локалната власт е получила прогноза за 14 дни за високи концентрации на прахуляк, те са се осъществили и никакви ограничения не са съумели да подобрят ситуацията.

От общината плануват рестриктивните мерки в придвижването да не важат за живеещите в региона на затворените улици, за колите, които събират отпадък и чистят улиците, за електрическите и хибридни коли, за градския превоз, за пожарни, коли за спешна помощ и полицейски коли, както и за колите, с които се зареждат магазини, в случай че те дават отговор на Евро 5 и 6.

Нови такси за камиони и строителни машини

Постоянна мярка за битка с мръсния въздух ще е въвеждането на такси за потреблението на строителни машини като багери. Предлага се за тях да се заплащат по 60 лв. дневно, а повода е, че тази техника е сериозен източник на прахуляк. Целта е таксата да накара строителните компании да употребяват сходна техника за по-кратко време, изясни Христова.

Предлага се и тройно нарастване на таксите за влизане на камиони в града. Идеята е за товарни коли от 4 до 30 тона да се заплащат по 120 лв. на месец, а за тези над 30 тона - 150 лв. на месец. Новата такса за строителни машини и нарастването за товарните няма да важи за техниката, която дава отговор на екостандартите Евро 5 и 6.

Сред непрекъснатите ограничения е още усъвършенстване на придвижването на колите за боклук в центъра на града, както и въвеждането на условието всички рейсове на градския превоз в центъра да дават отговор на стандарта Евро 6. В тази рубрика влиза и гласуваното към този момент от общинския съвет удължение на пешеходната част от бул. " Витоша " и въвеждането на ограничаване на придвижването в дребните централни улици до 30 км. в час.

Мерки от бъдещето са извеждането на трафика от центъра посредством построяването на така наречен градски кръгове, които да свързват източните и западните квартали, разширението на Околовръстното шосе, както и свързването на бул. " Владимир Вазов " със Северната скоростна дъга на града. Ще се работи и по построяването на ново хранилище за земни маси в източната част на София, защото единственото такова оборудване сега е в западната част на общината и камионите от строителните обекти в другия завършек на града би трябвало да минават през цяла София, с цел да стигнат до него.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР