По европейски данни, депресивните разстройства от началото на пандемията са

...
По европейски данни, депресивните разстройства от началото на пандемията са
Коментари Харесай

Проф. Кожухаров: Депресивните разстройства са се увеличили с над 20% от началото на пандемията

„ По европейски данни, депресивните разстройства от началото на пандемията са се нараснали с над 20%. Те нарастват непропорционално и не засягат всички. Най-засегнати от обезпокоително депресивните разстройства са младежите и дамите “. Това съобщи пред БНР психиатърът проф. Христо Кожухаров, който преди дни бе определен за втори мандат на поста ръководител на Българската психиатрична асоциация.

Войната и финансовата рецесия са се отразили отрицателно на психологичното здраве на българите, безапелационен бе той.

„ Негативните вести и страховете, които се нагнетяват у хората, също въздействат отрицателно на психологичното здраве. Конфуций е споделил, че е проклинание да живееш в забавни времена. Събитията в тези времена могат да бъдат рецесия, само че могат да бъдат и опция. Йероглифът в китайският език за рецесия и опция е еднакъв. Зависи по какъв начин ще го погледнеш. Така и аз се пробвам да виждам на тези времена “, сподели психиатърът.

По думите му, най-добре защитеният човек е осведоменият човек.

„ Колкото повече знаеш нещо, толкоз по-добре се справяш. Когато обаче човек желае да узнае безусловно всичко, той минава в крайности, които са неприятни. Разумно осведоменият човек се опасява доста по-малко. Човек се опасява доста повече от незнайното, в сравнение с от това, което към този момент знае. Например, по време на Втората международна война, най-трудно са се справяли вдовиците не на починалите бойци, а на тези, които са били в неопределеност и не са оповестени публично за починали “, изясни проф. Кожухаров.

В този ред на мисли той прикани да не имаме вяра на всичко, което чуем и прочетем, и да отсяваме информацията.

Психиатърът изрази мнение, че би трябвало да се обърнем повече към себе си.

„ Може би сме се обърнали повече на открито, в сравнение с към себе си. И пандемията, и войната са ясно предизвестие за това какъв брой сме се самозабравили, по какъв начин нямаме възприятие за граници и сме станали нарцистични и самодостатъчни. Трябва да чуем този сигнал “, сподели проф. Кожухаров.

Той се спря и на задачите, които си е сложил като ръководител на БПА.

„ Първата цел е обединяване на психиатричните организации. Прекалено сме малко, с цел да се разделяме по каквито и да е било правила. Втората ми цел, предвид на времената, в които живеем, е да наблегнем с изключение на на отдалечените, и на районните обучителни форми, които са по-гъвкави. Третата ми цел е да интегрираме младежката психиатрична асоциация, която е част от нашата организация. По време на конференцията ми направи усещане една огромна вълна млади психиатри, които бяха доста дейни. Те би трябвало да имат опцията да се отделят и сами да основават, а ние да бъдем в профил в ролята на подкрепящи и наблюдаващи, само че не и на контролиращи “, безапелационен бе проф. Кожухаров.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР