По-емоционалните и чувствителни хора лесно могат да бъдат наранени. Понякога

...
По-емоционалните и чувствителни хора лесно могат да бъдат наранени. Понякога
Коментари Харесай

Как да преодолеем емоциите си?

По-емоционалните и чувствителни хора елементарно могат да бъдат засегнати. Понякога те сами се нараняват възприятията си, страхът им от неуспех може да ги накара да не поемат никакви опасности. Ако и вие сте прекомерно чувствителни, вижте идващите 6 стъпки за превъзмогване на страстите.

1. Какво в действителност усещам?

Да определите същинските си усеща, е значима първа стъпка в превъзмогването на емоционалността. Разберете дали се чувствате отчаян, печален, сърдит или нещо друго. След като сте наясно какво изпитвате, можете да започнете да разкривате аргументите, заради които се чувствате по този метод и какво можете да извършите за тях.

2. Защо се усещам по този метод?

Запитайте се за какво изпитвате избрани усеща? Защо се чувствате по този метод? Например - имали сте високи упования по какъв начин нещо ще се случи, а в следствие сте се разстроили, тъй като не се е получило съгласно упованията ви? Или пък някой ви е споделил нещо, което ви е обидило?

Определете тъкмо какво ви накара да сте чувствителни и за какво ви кара да се чувствате по този начин. Често незадоволените потребности и незадоволените упования водят до засегнати усеща.

3. Какво щях да кажа на мой другар, който има този проблем?

 Как да преодолеем страстите си?

Повечето хора са доста по-любезни и благи към другите, в сравнение с към самите себе си. Ето за какво се запитайте какво бихте споделили на най-хубавия си приятел/ка, който има сходен прочувствен проблем. Ако се самообвинявате или преигравате по отношение на обстановката, в която се намирате, може би ще е потребно да чуете личния си съвет, който бихте дали на другар.

Например: в случай че се хванете, че си мислите неща от рода на: Никой на работното ми място не ме харесва, запитайте се какво бихте посъветвал ваш другар, който пристигна с този проблем. Може би ще кажете нещо от рода на: Сигурен съм, че има хора в офиса ти, които харесвате. Само тъй като не си получил утвърждение в този момент, не значи, че всички в офиса ти те ненавиждат. След това използвайте тези благи думи към себе си.

4. Трябва ли да се оправя с това или да го оставя да отмине?

 Как да преодолеем страстите си?

Преценете дали обстановката, в която се намирате, си заслужава да бъде решена или е по-добре да оставите нещата по този начин. Ако възприятията ви са съществено засегнати от добър другар или непосредствен член на фамилията ви, подминаването на обстановката може да докара до яд и възмущение. В тези случаи може да се наложи да говорите с индивида умерено и дипломатично, с цел да се почувствате по-добре и да се освободите от насъбраните страсти.

Друг път пък може да се окаже, че е по-добре да оставите нещата по този начин и да не подхващате тематиката. Ако се чувствате подценен от сътрудник или сте раздразнени, че ваш другар не ви се е обадил, може би е по-добре да не обсъждате това, тъй като има заплаха да влошите нещата.

5. Какво би трябвало да си кажа, с цел да се усещам по-добре?

Силно сензитивните хора са склонни да бъдат сурови със себе си и близките. Ако измененията настройката си по отношение на дадена обстановка, може да измененията и метода, по който се чувствате. Например: в случай че вашите мисли са фокусирани върху това какъв брой неправдив е шефът ви или какъв брой подла е сестра ви, най-вероятно ще продължите да се чувствате зле.

Ако обаче замените тези неприятни мисли с по-здравословни и щастливи, по-балансирани и приятни, това ще ви помогне да се почувствате по-добре. Опитайте се да си напомняте, че всеки прави неточности и приемете обстоятелството, че ще има и други хора, които във времето ще нараняват възприятията ви.

6. Какво мога да направя, с цел да се усещам по-добре?

 Как да преодолеем страстите си?

Промяната на държанието ви може също по този начин да промени и метода, по който се чувствате. Опитайте се да вършиме нещо позитивно, което да ви помогне да се почувствате по-добре. Практикувайте неща, които ще ви разсеят от проблемите и тъжните мисли, тъй като в множеството случаи свръхчувствителните и прочувствени хора постоянно са тъжни. Например: разхождайте се, обадете се на другар, излезте да се позабавлявате на боулинг, караоке или просто посетете някой бар с добра компания. Намирането на занимание също оказва помощ. Правейки нещо прелестно ще разсее неприятните мисли от главата ви.

След като се почувствате по-добре, ще ви бъде по-лесно да погледнете над обстановката, в която сте изпаднали и ще я видите по друг метод. Когато сте спокойни, сте в положение да видите, че майка ви не е желала да нарани възприятията ви преднамерено или че не сте отговорен за дадена неточност, която е зародила по време на работа. Вземайки си отмора от проблемите ви, ще ви даде по този начин нужната и мечтана вероятност.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР