По думите му Москва не вижда особени шансове за преговори

...
По думите му Москва не вижда особени шансове за преговори
Коментари Харесай

Песков: Русия не се притеснява от възможни опити на САЩ да повлияят на отношенията й с Китай

По думите му Москва не вижда особени шансове за договаряния за мир с Киев

Русия не се тормози от вероятни опити на Съединени американски щати да повлияят на връзките ѝ с Китай, съобщи представителят на Кремъл Дмитрий Песков, представен от Ройтерс. Той сподели това в коментар на визитата на американския държавен секретар Антъни Блинкън в Пекин, където се срещна с китайския президент Си Цзинпин.

„ Стратегическите ни партньорски връзки с Китай ни дават убеденост, че развиването (от Пекин) на връзки с други страни в никакъв случай няма да бъде ориентирано срещу нашата страна “, съобщи представителят на Кремъл.

Русия не вижда особени шансове за договаряния за мир с Украйна поради позицията на Киев, макар градивните старания на африканската миротворческа задача, добави той.

Руският президент Владимир Путин е имал „ доста продуктивни “ диалози с африканските водачи в събота и остава отворен за контакти и разговор по украинския въпрос, уточни Песков пред публицисти.

Но по думите на президентския представител от позиция на позицията на Киев „ надали може да се приказва за постоянна почва “ за мирни договаряния.

Песков добави, че на съботните си диалози в Санкт Петербург Путин и африканските водачи са разискали значимостта на съветските зърнени доставки за Африка, осведоми Българска телеграфна агенция.

„ Беше подчертана значимостта на доставките на зърно за африканския континент и най-бедните страни, изключително на съветското “, уточни представителят. „ Изтъкната беше нуждата от продължаването им “, добави той.

Русия извежда на напред във времето въпроса за продоволствените доставки за Африка в миг, когато тя още веднъж заплашва да се отдръпна от съглашението за експорт на зърно през Черно море, след приключването на периода му на 17 юли, отбелязва Ройтерс. 

Според Москва самодейността - която беше контрактувана през юли предходната година, с цел да може износът на украинско зърно през Черно море да продължи гладко макар войната - не способства в обещаната степен за понижаване на глада в Африка.

В събота Путин съобщи пред делегация от седем африкански водачи, че единствено дребна част от изнасяното по съглашението украинско зърно в действителност доближава до бедните страни на континента.

По думите му това е образец по какъв начин „ неоколониалните “ европейски и американски управляващи заблуждават интернационалната общественост и Африка. „ Те (Западът) са привикнали да лъжат целия свят от епохи и не престават да го вършат и през днешния ден “, е споделил той съгласно стенограмата на Кремъл от съвещанието.

Според Организация на обединените нации съглашението е от изгода за бедните страни, тъй като е асъдействало за понижаване на цените на продоволствените артикули на интернационалните пазари. По данни на Обединените народи в границите на пакта са изнесени над 31 милиона тона зърно, 43 % от които са отпътували за разрастващите се страни. По думите на Путин за бедните африкански страни са отишли единствено 976 000 тона. 

Той и други съветски публични представители неведнъж обявиха, че Русия обмисля да се отдръпна от Черноморската зърнена самодейност, тъй като до момента в който за украинския експорт са били обезпечени коридори, нейният личен експорт на зърно и торове продължава да среща спънки. Въпреки това Москва до момента всякога се е съгласявала срокът на самодейността да бъде удължен, като последния път беше на 18 май.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР