По думите му честотата на страничните ефекти на ваксината за

...
По думите му честотата на страничните ефекти на ваксината за
Коментари Харесай

Проф. Момеков: Честотата на страничните ефекти при ”Астра Зенека” е 1 на 100 000, при ”Янсен” - 1 на 1 млн.

По думите му честотата на страничните резултати на имунизацията за Европа е към 1 на 100 000, а при тази на " Янсен " още по- ниска - 1 на 1 милион.

" Тези ваксини бяха позволени под изискване, т.е., те не са позволени за приложимост лекарствени артикули, и беше казано доста ясно, че и фирмите производители, и регулаторите ще наблюдават за настоящи данни за сигурност. Клиничните изследвания бяха извършени невиждано с голям брой пациенти. Но когато приказваме за непряк резултат с периодичност, която е към или под 1 на 100 000, е напълно ясно, че няма клинично изследване на света, което да набере 200-300 000 души, с цел да може да откри сходни резултати, тъй че ние разбираме за тези неща, откакто излязат на огромния пазар ", означи проф. Момеков.

Според него, и в изследванията, и в постмаркетинговите наблюдения това, което се случва, се случва скоро след слагане на имунизацията. В дълготраен проект без значение дали е векторна, или осведомителна РНК, се реализира една краткотрайна експресия на тези спайкови протеини, тъй че на този стадий не се чакат някакви такива резултати в дълготраен проект.

По думите му е ясно, че когато са набодени към 600 млн. в света, в кохорта от половин милиард души всекидневно ще има умрели, ще има хора с всевъзможни положения, въпросът е да се разбере дали имат общо с имунизацията или не.

" При имунизацията на " Астра Зенека " в началото се стартира едно следствие по сигнал, който не беше ясно дали е асоцииран, в този момент ни е ясно, че има причинно-следствена връзка, само че честотата за европейското икономическо пространство е към 0,6 на 100 000 - една извънредно ниска периодичност. В някои страни слагат границата на 60 години, в други на 55. Въпросът, който би трябвало да си зададем е: какъв брой индивида би трябвало да умрат от Коронавирус, с цел да предпазим един човек от тромбоза, обвързвана с имунизацията ", сподели още професорът.

Според него, след избран интервал от време ще има биомаркер, т.е., ще имаме лабораторен механизъм, по който да разберем дали лицето против нас е с нараснал риск от тромбоза.

По думите му имунизацията на " Джонсън и Джонсън " е с много по-непритеснителни данни чисто математически - там откритата периодичност е към 1 на милион. Но въпреки всичко има случаи и регулаторните органи по света се занимават и с тази ваксина, както и самата компания.

" Ние виждаме към този момент, че механизмът е обвързван с тоя PF4 фактор върху тромбоцитите. Важно е да се разбере дали това ще бъде съсловен резултат на векторните ваксини. Виждаме някакъв сигнал при " Янсен " без значение от ниската периодичност, ще разберем какво се случва, само че това хвърля сянка на терзание и върху " Спутник " и другите векторни ваксини, които се създават по света, тъй като " Спутник " и " Янсен " са извънредно сходни ваксини ", сподели още проф. Момеков.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР