По доста мистериозен начин от списъка на ЕС с наказателни

...
По доста мистериозен начин от списъка на ЕС с наказателни
Коментари Харесай

Как милиардерът Олег Дерипаска внезапно изпадна от списъка със санкции


По много тайнствен метод от листата на Европейски Съюз с наказателни наказания отпадна съветският олигарх Олег Дерипаска, който в началото фигурираше там. Кой и за какво пощади таман милиардера, който създава танкове за Путин?

В санкционния лист на Европейския съюз, направен поради експанзията против Украйна, са включени 675. Според информация на немското проверяващо телевизионно предаване „ Контрасти " и седмичника „ Ди Цайт “ в първичния вид на листата със глобените лица е участвал и, само че след това очевидно е бил изваден оттова. В същото време той е огромен акционер във значима съветска оръжейна компания.

Има ли Европа особено отношение към милиардера Олег Дерипаска?
Редакцията предлага
Отпадането на Дерипаска от листата със наказания е необяснимо за мнозина наблюдаващи. Руският олигарх забогатява главно от бизнес с алуминий. Експертът по тематиката за Русия от Института за външна политика и сигурност Янис Клуге е безапелационен, че Дерипаска е бил привързан с съветската външна политика в последните години. „ Той беше основна част от “, разяснява Клуге.

Олег Дерипаска е сериозен акционер в съветския авто производител ГАЗ, който единствено допреди дни работеше взаимно с Фолксваген, както и с други огромни компании. Но компанията е и производител на оръжие с дълги обичаи в тази сфера.

Танкове за войната на Путин

Сред машините, създавани от ГАЗ, е БТР-80, която съветската пехота употребява във войната против Украйна. Друга сходна машина, част от армейския инвентар на Москва, е и „ Тигър “. Военният специалист Густав Гресел твърди, че заводите на ГАЗ са „ гръбнакът “ на съветската войска и споделя, че Дерипаска е „ дирек на тази война “ поради приноса на компанията му.

Руският милиардер беше глобен от Съединени американски щати още през 2018 година. Тези дни Англия също го сложи в санкционния си лист. Обяснението на Лондон е, че той е спечелил пари от връзките си с Кремъл и има близки връзки с други играчи, застрашаващи независимостта на Украйна. Въпреки това, неговото име не фигурираше в разширения лист за европейските наказания, който беше разгласен тези дни.

 Кой извади Дерипаска от листата?

" Мистерия е по какъв начин той е липсващ оттова ", съобщи върховен чиновник на Европейски Съюз пред предаването " Контрасти ". Европейската комисия не пожела да разяснява случая с обяснението, че разискванията са конфиденциални. Нито немската външна министърка, нито други европейски дипломати и политици пожелаха да разкрият повече детайлности.

Правителството във Виена акцентира, че няма право да разгласява информация за санкционния лист, който е направен от ЕС. Самият олигарх също отхвърля да дава отговор на въпроси.

Кой печели от държавния капитализъм? 

Дерипаска разполага с изключително мощни връзки в Австрия. Чрез съветска холдингова компания той управлява съвсем една трета от „ Щрабаг “ – най-важната строителна компания в страната. Според списание „ Форбс “ съветският милиардер е вложил 30 млн. $ в първокласен хотел в обичания му ски курорт в алпийската страна. Разследването на „ Контрасти “ твърди, че въпросният хотел в този момент е благосъстоятелност на братовчед на руснака посредством мрежа от шест австрийски, кипърски и съветски холдингови компании.

Според дипломатически източник на „ Контрасти “ Германия е предложила Дерипаска да бъде подложен на наказания. Миналата седмица самият предприемач насочи в своя канал в Телеграм следния апел: „ Необходимо е да приключим с целия този държавен капитализъм. “ Повече от цинично е, че той подлага на критика същата система, която трансформира олигарсите като него в милиардери.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР