По-долу ще видите внимателно направена селекция от най-важните събития, които

...
Коментари Харесай

K: Свят | Американският сенат одобри 3.5 трлн. долара бюджетни разходи, управляващата коалиция в Полша се разпада

По-долу ще видите деликатно направена селекция от най-важните събития, които има смисъл да бъдат следени.Най-важните политически и стопански вести от деня може да прочетете.Подбрани пазарни и бизнес вести -.
Американският сенат утвърди 3.5 трлн. $ бюджетни разноски

Какво се случва? Сенатът на Съединени американски щати поддържа голям пакет от бюджетни разноски в размер на 3.5 трлн. $, който е обвързван с главните цели от предизборната програмата на американския президент Джо Байдън. Решението беше взето с минимално еднопартийно болшинство (50 против 49 гласа), откакто законодателите дълго и яростно спориха дали има потребност от огромно финансиране за битката с климатичните промени и с бедността. Само ден по-рано законодателите дадоха надпартийна поддръжка (69 против 30 гласа) за инфраструктурен законопроект, по линия на който Съединени американски щати ще изхарчат 1 трлн. $ за възстановяване на националната мрежа от автомагистрали, мостове, летища и водни пътища.

Защо е значимо? След относително консенсусната стратегия за подобряването на американската транспортна инфраструктура демократите в Сената се пробват да стартират още по-мащабен пакет от ограничения, целящ да обезпечи общодостъпно предучилищно образование, по-лесен достъп до жилища и потребление на зелени технологии, които да щадят климата. Съпартийците на Байдън обаче бързат да прокарат законодателните си начинания през идващите няколко месеца, защото се притесняват, че могат да изгубят нежното си болшинство и в двете камари на американския Конгрес. Управляващата коалиция в Полша се разпада

Какво се случи? Полша навлиза в държавна рецесия, откакто уволнението на вицепремиера Ярослав Говин докара до раздробяване на ръководещия национално-консервативен съюз. Лидерите на консервативната група на Говин " Споразумение " взеха решение в сряда да изоставен съюза и взаимната секта с ръководещата партия " Право и правдивост ", оповестява DPA. Премиерът Матеуш Моравецки уволни в сряда вицепремиера и министър на развиването Говин, а по-късно Говин приключи съдействието на групата си с " Право и правдивост ".

Защо е значимо? В основата на решението са вътрешните спорове към проекта за стопански тласъци и нов закон за радиоразпръскването, съгласно който ще бъде неразрешено на компании отвън Европейски Съюз да имат надзорен пакет в полски медийни компании. Освен това " Споразумение " подлага на критика данъчните промени, които са част от икономическата стратегия, разпространявана от полското държавно управление. Нови разкрития за дейностите на частната войска " Вагнер " в Либия
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР