По-долу ще видите внимателно направена селекция от най-важните събития, които

...
Коментари Харесай

K: Свят | ЕС обвини Беларус в атака срещу съюза, МВФ спира финансовата помощ за Афганистан

По-долу ще видите деликатно направена селекция от най-важните събития, които има смисъл да бъдат следени.Най-важните политически и стопански вести от деня може да прочетете.Подбрани пазарни и бизнес вести -.
Европейски Съюз упрекна Беларус в офанзива против съюза Какво се случи? Европейският съюз упрекна Беларус в осъществяването на " директна офанзива " против него, като изтласква мигранти през границата към Европейски Съюз, и изрази решителност да укрепи външните си граници, с цел да противодейства на Минск. Това излиза наяве от изказване на словенското председателство на Съвета на Европейски Съюз след видеоконференция късно в сряда на вътрешните министри от общността за рецесията на литовската, латвийската и полската граница с Беларус. Срещата беше свикана по гледище на Литва, която е обект на засилен миграционен напън от страна на Минск, откъдето хиляди мигранти, главно иракчани, влизат в Европейски Съюз.

Защо това е значимо? Европейски Съюз ще продължи да обмисля по какъв начин да отговори, с цел да " възпира всички бъдещи опити за инструментализиране на противозаконната миграция ". В същото време Полша заяви, че е изпратила повече от 900 бойци, които да оказват помощ за защитата на границата й с Беларус. МВФ стопира финансовата помощ за Афганистан Какво се случи? Международният валутен фонд разгласи, че ще спре помощта си за Афганистан поради несигурността по отношение на статута на властта в Кабул, откакто талибаните поеха контрола над страната. Фондът би трябвало да преведе финален транш на Кабул в границите на помощна стратегия, утвърдена на 6 ноември 2020 година на обща стойност от 370 млн. $. Световната банка има към 20 настоящи плана за развиване в страната и от 2002 година е предоставила 5.3 милиарда $, главно под формата на дотации. Не е ясно какво ще е бъдещето на тези стратегии, защото банката поставя старания да изведе чиновниците си от страната. Съединени американски щати също оповестиха, че замразяват милиарди долари на Афганистанската централна банка, които са под тяхна пълномощия.

Защо това е значимо? Икономиката на Афганистан е прекомерно нежна и до момента разчиташе съществено на интернационална помощ. Докато обаче няма изясненост по какъв начин ще се ръководи азиатската страна, най-вероятно Кабул няма да може да разчита на нея. Молбите на помощите за безработни в Съединени американски щати на най-ниско равнище от 17 месеца Какво се случи? Броят на молбите за помощи за безработни в Съединени американски щати е понижен предходната седмица до най-ниското си равнище от 17 месеца. Това е знак за повишаване на назначенията след рецесията поради ковид. Министерството на труда заяви, че молбите са намалели с 29 хиляди до 248 хиляди Броят им понижава от началото на годината, когато бяха 900 хиляди

Защо това е значимо? Въпреки позитивната наклонност броят на молбите остава висок - преди пандемията те бяха към 220 хиляди на седмица. Вече има опасения, че делта разновидността на вируса може да наруши възобновяване на стопанската система от миналогодишното къса, само че мощна криза. Още значими вести от света в случай че се заразят с него. Това сочи ново изследване на Оксфордския университет, което съгласно английски медии понижава вярата за стаден имунитет.

Недостиг и закъснения на доставките на първични материали и съставни елементи пораждат проблеми за немските компании, сочи изследване на Асоциацията на немските промишлено-търговски камари.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР