По-долу ще видите част от най-важните събития по света, които

...
По-долу ще видите част от най-важните събития по света, които
Коментари Харесай

К: Свят | Румъния остана без правителство, напрежението в Тайван остава високо въпреки дипломацията на САЩ

По-долу ще видите част от най-важните събития по света, които има смисъл да бъдат следени.Най-важните политически и стопански вести от деня може да прочетете.Подбрани пазарни и бизнес вести -.
Румъния остана без държавно управление Какво се случи? Румънският парламент смъкна от власт държавното управление на малцинството на премиера Флорин Къцу, което ръководи едвам 9 месеца. Общо 281 депутати и сенатори са дали своят вот за свалянето на Къцу, който ще остане на поста длъжностен министър председател, до момента в който не бъде определен негов правоприемник. Предсрочни избори са малко евентуални, защото Народното събрание ще би трябвало да отхвърли две следващи оферти за министър председател от президента Йоханис в границите на 60 дни

Защо това е значимо? Страната, която дружно с България е една от най-бедните членки на Европейския съюз, е в политически застой към този момент повече от месец, което заплашва темпа на икономическото възобновяване и справяне с пандемията. Президентът Клаус Йоханис прикани политическите партии да проведат съвещания идната седмица за сформиране на ново държавно управление, преди да назначи нов министър председател. Ключови партии обявиха, че ще работят за връщане на предходната коалиция на болшинството на власт скоро. Напрежението в Тайван остава високо макар дипломатическата интервенция на Съединени американски щати Какво се случи? Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън разгласи, че е приказвал с президента на Китай Си Цзинпин във връзка с Тайван. Според Байдън двете страни са се съгласили да съблюдават Тайванското съглашение, откакто през последните седмици напрежението към острова още веднъж ескалира. На този декор Чиу Куо-чън, министър на защитата на Тайван, разяснява, че връзките сред островната страна и Китай са на най-ниското си равнище от 40 години насам. От петък насам над Тайван са прелетели над 150 китайски изтребителя.

Защо това е значимо? Си Цзинпин има доста по-агресивна позиция във връзка с Тайван по отношение на предшествениците си, което връща страховете във връзка с война и принудително завладяване на острова. Пекин счита, че Тайван не е самостоятелна страна, а е част от Китай.

Съединени американски щати се пробват да балансират дипломацията си във връзка с тайванския въпрос от десетилетия. На доктрина страната следва доктрината " Един Китай ", както желае Китайската комунистическа партия. На процедура обаче Съединени американски щати имат обособени взаимоотношения с Тайван и ѝ оказва помощ с въоръжение. Затова и диалогът сред Байдън и Си Цзинпин не води до утешение, тъй като връзката по казуса поначало е изтъкана от несъгласия и дипломатически пинизи. Продажбите на дребно в еврозоната са под упованията през август Какво се случи? Продажбите на дребно в еврозоната през дейния месец август са били много под упованията. На месечна база покачването е скромните 0.3%, до момента в който в съпоставяне със същия интервал на предходната година няма смяна, демонстрират данните на Евростат. Предвижданията на анализаторите бяха за по-големи покачвания през летния месец, през който доста европейци са в отпуск.

Защо това е значимо? По-слабите продажби на дребно се случват в интервал на увеличаваща се инфлация в еврозоната и скок на цените на силата, които от ден на ден тормозят държавните управления. Едновременно с това фабричните поръчки в Германия през август са намалели, а индустриалното произвеждане в Испания е повишено много под упованията. Изследователите Бенямин Лист и Дейвид Макмилан получиха Нобелова премия за химия
Източник: Twitter @nobelprize
Двамата са наградени поради създаването на асиметрична органокатализа. Според Нобеловия комитет откритието се състои в основаване на нов, невероятен инструмент за създаване на молекули, който може да се употребява за създаването на нови медикаменти и е оказал помощ да се направи химията " по-зелена ". Още значими вести от света Афганистан стартира още веднъж да издава паспорти. Стотици афганистанци се стекоха пред гишетата за издаване на паспорт, откакто държавното управление на талибаните разгласи, че ще възобнови процедурите идната събота. Струпването на хора, без даже системата още да е проработила, предстоящо докара до безпорядък и комплициране измежду искащите да изоставен страната.

Европейският парламент не желае полицията да употребява изкуствен интелект. Според Екологичен потенциал това отваря вратите за всеобщо видеонаблюдение и пристрастност на логаритмите. Човешките оператори постоянно би трябвало да взимат окончателните решения, а субектите, следени от учредени на изкуствен интелект системи, би трябвало да имат достъп до средства за правна отбрана, споделят членовете на Екологичен потенциал.

Германия изпитва дефицит на строители. Доклад на института ifo показва, че 33.5% от фирмите в строителството усещат дефицит на квалифицирана работна ръка. В инженерния бранш става дума за 37.9% от фирмите. Според отчета по-притеснителното е, че през последната година делът е повишен с сред 20 и 30 процентни пункта и в двата бранша.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Пазар на труда 2 Право 3 Промишленост 1 Право 2 Промишленост 3 Свят 1 Пазар на труда 2 Право 3 Промишленост По-долу ще видите част от най-важните събития по света, които има смисъл да бъдат следени.Най-важните политически и стопански вести от деня може да прочетете.Подбрани пазарни и бизнес вести -.
Румъния остана без държавно управление Какво се случи? Румънският парламент смъкна от власт държавното управление на малцинството на премиера Флорин Къцу, което ръководи едвам 9 месеца. Общо 281 депутати и сенатори са дали своят вот за свалянето на Къцу, който ще остане на поста длъжностен министър председател, до момента в който не бъде определен негов правоприемник. Предсрочни избори са малко евентуални, защото Народното събрание ще би трябвало да отхвърли две следващи оферти за министър председател от президента Йоханис в границите на 60 дни
Благодарим ви, че четете Капитал!
Вие употребявате конфиденциален режим на интернет браузъра си. За да прочетете публикацията, би трябвало да влезете в профила си.

Всеки консуматор може да чете до 5 публикации месечно без да има абонамент за Капитал.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Капитал
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР