По-добра мобилна връзка или по-точна прогноза за времето? Дилемата се

...
По-добра мобилна връзка или по-точна прогноза за времето? Дилемата се
Коментари Харесай

Защо 5G мрежите ще объркат прогнозите за времето

По-добра мобилна връзка или по-точна прогноза за времето? Дилемата се появи в Съединените щати, откакто метеоролози предизвестиха, че даването на прекалено много честоти от безжичния набор може да провокира безпорядък в работата им, написа сп. Wired.

В понеделник шефът на Националната организация на океанските и атмосферни проучвания сподели, че поради телефоните, употребяващи мрежи от пето потомство (5G), каквито се построяват сега, точността на прогнозите може да намалее с 30 %. Това би означавало връщане с 40 години обратно в качеството на прогнозите. Това може да сътвори проблем в обстановки като подготовка и евакуация за вихър - да вземем за пример прогнозата е с неточност от 2-3 дни, споделя изпълняващия длъжността началник на организацията Нийл Джейкъбс.

Според Джордан Гърт от Уисконсинския университет в Медисън, въпреки Федералната организация за връзките (раздаваща честотния спектър) да може да прави промени в частите от спектъра, които дава, за метеоролозите ще се основат усложнения.

Проблемът е, че водната пара излъчва слаб сигнал на периодичност 23.8 гигахерца - извънредно покрай продаваната в този момент за 5G мрежите (24 гигахерца). Тази периодичност се следи от спътници като GOES-R (на американската агенция) и MetOp (сателити, създадени от Европейската галактическа организация за потребностите на Стария континент). Данните от нея са нужни за прогнозите за идни стихии и други феномени.

И други елементи от спектъра

" Не можем да се преместим от 23.8 (гигахерца), другояче бихме (го направили), " споделя Гърт за списанието. Същевременно за администрацията 5G мрежите мрежите са приоритет, предлаганата от нея периодичност " просто е покрай тази, на която ние усещаме времето, " продължава той. Според него допустимо решение е операторите да понижат мощността на предавателите, с цел да не се претрупват датчиците на спътниците.

Докато администрацията, метеорологични и галактически организации и откриватели дебатират по въпроса, Федералната комисия за връзките възнамерява достъп и до други елементи от честотния набор - да вземем за пример 36-37 гигахерца, употребявани за вписване на дъжд и сняг, 50.2-50.4 гигахерца (за температурата) или облаци и лед (80-90 гигахерца).

Таван за интерференцията в спектъра се чака да бъде избран на международна конференция през октомври, а в това време Държавният департамент на Съединени американски щати договаря по въпроса с други страни по света.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР