По данни на Световния съвет по туризъм и пътувания през

...
По данни на Световния съвет по туризъм и пътувания през
Коментари Харесай

Министър Ангелкова към студенти: Туризмът формира над 11,6 млрд. лв. от БВП

По данни на Световния съвет по туризъм и пътувания през 2016 година в бранша и обвързваните с него стопански действия у нас е образуван БВП на стойност над 11,6 милиарда лева, което е близо 13% от индикатора за страната. За този интервал работещите в бранша и обвързваните с него браншове са били 363 хиляди души, което е близо 12% от всички заети лица в България. Туризмът е измежду най-динамично разрастващите се браншове в българската стопанска система. Седем от всеки 100 евро, вложени у нас, са вложени в туризма. Цифрите са задоволително показателни за вероятностите, които открива секторът за реализацията на младите и образовани хора.

Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова по време на тържествена гала във връзка 50 години от основаването на специалността „ Туризъм “ в Софийския университет „ Св. Климент Охридски ” и 45 години от учредяването на Катедра „ География на туризма “, оповестиха от МТ. На събитието участваха и заместник-ректорът на университета проф. дфзн. Николай Витанов, както и доцент доктор Мариана Асенова, началник на Катедра „ География на туризма “.

Министър Ангелкова поздрави студентите и представителите на академичната общественост за качественото обучение, напъните и устрема към високо равнище на образование, които са извънредно нужни за подготовката на способени и конкурентоспособни фрагменти в бранша. Немислимо е България да бъде разпознаваема, привлекателна и търсена туристическа дестинация за четири сезона, без помощта и професионалността на фрагментите, които се посвещават на значимия за просперитета на България бранш, съобщи Ангелкова и добави, че позитивните статистически данни удостоверяват развиването на родния туризъм.

Данните досега демонстрират, че още веднъж ще имаме сполучлива година в туризма след рекордната 2016 – тя даде върхови достижения в бранша, откогато за него се води публична статистика. От началото на годината до края на август общият брой визити на задгранични туристи в България 6 532 994. Ръстът по отношение на същия интервал на предходната година е близо 8%, сочат данните на Национален статистически институт. Секторът се развива стабилно и надграждаме постигнатото, означи министърът на туризма.
Ангелкова увери студентите и представителите на академичната общественост, че Министерство на туризма ще поддържа и ще бъде сътрудник на всяка добра самодейност, която ще подтиква развиването на България като търсена и желана туристическа дестинация.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР