По данни на ГДБОБ, 120 български компании са претърпели загуби

...
По данни на ГДБОБ, 120 български компании са претърпели загуби
Коментари Харесай

120 български фирми са претърпели загуби след фишинг имейли

По данни на ГДБОБ, 120 български компании са претърпели загуби след хакерска офанзива с фишинг имейли през миналата 2019 година.

Изпращането на подправени мейли със злотворен код е измежду най-разпространените компютърни измами.

Фишингът е причина за над 90% от пробивите в база данни.

Цели 30% от известията, съдържащи злотворен програмен продукт, се отварят от целевите консуматори. Това се дължи на творчеството и задълбочените изследвания на кибер нарушителите.

Ако създадем един разбор, на изпращаните напоследък фишинг имейли в България, се обрисува облика на най-масовата жертва.

Хората които най-много стават жертва на фишинг офанзива са мъже сред 30 и 50 години, със личен бизнес или с положително възнаграждение, фамилен, обича да гледа филми за възрастни, има потребителски или ипотечен заеми или изплаща артикули на лизинг.

Според хакерите експерти във фишинг офанзивите, това е най-лесната жертва в България.

Интересното е, че тези онлайн нарушители са отделили много време за изследване на „ най-лесната жертва “.

За противодействието на фишинг офанзивите, ГДБОБ работи с Интерпол и Европол. От там дават информация, че в схемите вземат участие и българи, които са титуляри на банкови сметки за изпиране на парите от кибер измамите.

Тези хора са с невисок обществен статус, престъпно проявени и не се тормозят от това, че вероятно може да бъдат хванати.

Когато консуматор стане жертва на фишинг офанзива, това е в резултат на безразсъдно държание в интернет.

За да се предпазите от кибер измами като фишинг и обществен инженеринг, не отваряйте съмнителни файлове в получените имейли.

Никога не бързайте да реагирате на получен имейл в който ви споделят, че са ви хакнали, хванали в неловко състояние, имат ваши пароли или сходно. Точно по този метод, когато се чувствате в заплаха, те проникват във вашият компютър.

Помненте, те нямат тези данни за които настояват. Не са ви снимали в неловко състояние, не са ви взели паролите, банките няма да ви пратят мейли за промяна, крогиране или актуализация на праола и данни (това става единствено в клон на съответната банка).

Може да получите имейл от името на банки, сътрудници, клиенти, реклама, маркетинг експерти, държажни институции, ощо взето отвсякаде, само че това не са те, това е фишинг, това са кибер измамниците които чакат да им предоставите достъп и да сложат ръка на парите ви.

Използвайте комплицирани и разнообразни паролиза обособените принадлежности които ползвате. Трябва да ги променяте на избран интервал от време – 1 месец е добър период.

Ако инцидентно станете жертва на фишинг офанзива, би трябвало да знаете, че колкото по рано сигнализирате, толкоз е по огромен шанса да възстановите парите си.

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР