По данни на Bank of America в момента публичният дълг

...
По данни на Bank of America в момента публичният дълг
Коментари Харесай

Защо икономистите се притесняват за дълга на САЩ

По данни на Bank of America сега общественият дълг на Съединени американски щати е на най-високото си равнище в историята - $34 трилиона през тази година, а на всеки 100 дни се прибавя още $1 трилион.

Този възходящ дълг кара икономистите да се тормозят заради няколко тревожни последствия.

Лес Рубин, деец в региона на пазарите, разказва обстановката с дълга на Съединени американски щати като една от “ ” в международен мащаб. Високите равнища на дълга могат да доведат до стопански проблеми като по-висока инфлация, влошено качество на живот и даже дестабилизация на финансовата система като цяло.

Съединени американски щати разчитат в огромна степен на продажбата на своя дълг на разнообразни вложители, в това число институции, физически лица и други страни. Ескалиращите нива на дълга обаче пораждат подозрения по отношение на способността на държавното управление да извърши обещанията си за погашение. Слабото търсене на последните аукциони на Министерството на финансите подсказва, че вложителите може да се затруднят да поемат напора от нови облигационни излъчвания.

Неуспехът в продажбата на дълга може да има тежки последствия, като попречва способността на държавното управление да действа и да извършва финансовите си отговорности. Дългът самичък по себе си способства за инфлацията, защото подтиква икономическата интензивност, което може да докара до повишение на цените, изключително в случай че стопанската система към този момент работи при цялостна претовареност.

По-големият дълг значи и по-големи лихвени заплащания, което отклонява средства от основни държавни цели като общественото обезпечаване и инфраструктурата. През предходната година единствено лихвените заплащания възлизат на $429 милиарда, което оказва доста въздействие върху други области на разноските.

Освен това необятно публикуваната загуба на доверие в държавния дълг на Съединени американски щати може да провокира разтърсвания на пазара, като се има поради забележителният размер на американския дълг, притежаван от институции в международен мащаб. Този най-лош сюжет би могъл да докара до доста обезценяване на активите, нарушение на лихвените заплащания и дълбоки стопански разтърсвания.

Макар че опциите за справяне с тези провокации са лимитирани, намаляването на издаването на нов дълг е от решаващо значение. Макар и механически допустимо, печатането на пари за погашение на задължения крие риск от хиперинфлация, което в допълнение ускорява икономическата неустойчивост.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР