По-дългосрочни политики в сферата на бизнеса и социалната сфера ще

...
По-дългосрочни политики в сферата на бизнеса и социалната сфера ще
Коментари Харесай

Денков изтеглил късата клечка, Габриел – дългата

По-дългосрочни политики в областта на бизнеса и обществената сфера ще се заложат в бюджет 2024, стана ясно от анонса на премиера Николай Денков при започване на днешния Тристранен съвет.

Тогава министър председател, в случай че държавното управление продължи, ще е Мария Габриел.

Представителите на страната, бизнеса и синдикатите разискват параметрите на предлагания план на бюджет за тази година и проект сметките на Националната здравноосигурителна каса и на Държавното публично обезпечаване.

Залаганият недостиг е 3 %, растеж на стопанската система от 1,8 %, предстоящата годишна инфлация е 8.7 на 100.

Денков насочи апел за експертна работа, която да преодолее популизма.

При откриването на полемиката в НСТС министър председателят означи, че приемането на държавния бюджет постоянно е придружено с страсти, които от време на време, по думите му, попречили търсенето на най-подходящите решения. Затова той излезе с апел полемиката да се води на база на същинската картина в страната и какво е постижимо с изключителната обстановка, при която бюджетът се приема след средата на годината.

Денков е безапелационен, че по-дългосрочни политики ще се заложат в бюджета за 2024 година

Всички си даваме ясна сметка, че един бюджет има лимитирани благоприятни условия както във връзка с приходите и по този начин на разноските. Не на последно място през последните дни започнаха да се появяват изявления, в това число и от политици на високо равнище, които просто не дават отговор на истината. Да не употребявам по-силна дума. Молбата е всички дружно да търсим експертните данни, експертните решения и верните дълготрайни политики, тъй като това е единственият метод да се преборим с популизма, който несъмнено, ще бъде в обилие, разяснява министър председателят.

Социалните сътрудници разискват параметрите на бюджета на Националната здравноосигурителна сподели, в който са заложени както по-високи доходи, по този начин и по-високи разноски.

Общо 910 милиона лв. повече се залагат в тази проект сметка по отношение на миналогодишната. Финансовият министър Асен Василев обаче даде поръчка, че предложенията ще търпят и промени в положителна посока.

В бюджета няма революции, само че има еволюция, която стартира с предишния бюджет. Продължава се в този и в 2024 година При нас беше получено искане, което не е отразено в бюджета, да се покрият 100% всички инвитро процедури в страната. Стойността на годишна база е 5 милиона, най- евентуално ще я предвидим в държавния бюджет, само че считам, че това е една смислена политика, която може да бъде заложена,каза Василев.

Противоречиви са мненията на обществените сътрудници по предлаганата проект сметка на Здравната каса, както и за публичното обезпечаване и държавния бюджет за тази година.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР