По четири заплати допълнително на година ще получават съдиите, които

...
По четири заплати допълнително на година ще получават съдиите, които
Коментари Харесай

Най-натоверените съдии ше получават четири заплати бонус

По четири заплати в допълнение на година ще получават съдиите, които работят в най-натоварените съдилища. Бонусът за съдиите, които има по-малко работа от междинното за правосъдната система, ще е единствено една заплата годишно.

Рейтингът на натовареността на съдилищата ще се дефинира всяка година до края на юли от Висшия правосъден съвет (ВСС). Това е записано в плана за правила за установяване на спомагателни трудови хонорари за съдиите, представен от lex.bg.

Изключително натоварени ще са тези съдилища, в които съдиите гледат 20% повече каузи от междинното за страната. Високо претрупан съд е този, по който превишението над междинните стойности е от 10 до 20%. Ниско претрупан е съд, който е с натоварване под междинното за страната.

Всеки ръководител на съд ще има правото да възрази против избраната от Висш съдебен съвет степен на натовареност, а този въпрос ще бъде разискван от комисията по натовареност.

Ако арбитър е работил под 6 месеца в годината, той няма да получи награда. Няма да се изплащат бонуси и на магистратите с влезнала в действие дисциплинарно наказване за редовно неспазване на периодите, както и за дейности, които са довели до безпричинно закъснение на дело.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР