По бул. Александър Малинов в Младост е внедрена технология за

...
По бул. Александър Малинов в Младост е внедрена технология за
Коментари Харесай

Умни светофари от щата Канзас до бул. "Александър Малинов"

По бул. " Александър Малинов " в " Младост " е внедрена технология за оптимизация на трафика, която употребява изкуствен интелект Тя е артикул на американската компания Rhytm Engineering, която има развоен център в България, отчитащ 2 млн. лева доходи за 2021 година Специалистите тук обслужват американския пазар и са предложили гратис коридора на " Малинов " само че не е изключено да има още намеси в бъдеще
Преди шест години инжeнерът бизнесмен Реджи Чандра идва в България. Това е ненапълно инцидентно - поканен е да влезе в борда на Американския университет в България. В София обаче вижда огромни благоприятни условия и взема решение да отвори тук развоен център на компанията си за интелигентни светофарни системи Rhythm Engineering. Неин артикул е технологията InSync - робот, който синхронизира сигналите за трафик, тъй че да се пести времето от очакване в тапи.

Отделът обслужва най-вече американския пазар, само че желанието на Чандра и екипът е да способства за решаването на казуса с трафика и в София. От скоро това към този момент е реалност - компанията е стартирала пилотен план със съдействието на Столична община и е приложила гратис автоматизираната система за оптимизация на трафика на целия бул. " Александър Малинов " в " Младост ".
Проектът в " Младост "
" Направихме среща с Димитър Петров от Центъра за ръководство на трафика, млад инженер, с извънреден хъс. Говорихме по какъв начин да помогнем посредством нашите артикули - притежателят на компанията прави оценка какъв брой е значимо това за нас, въпреки всичко сме българи и тук работим. Проектът е безусловно безвъзмезден за София ", споделя техническият шеф на " Ритъм инженеринг-България " за " Капитал " Илиан Костов.
Реклама
Бул. " Александър Малинов " не е определен инцидентно - в пиковите часове трафикът е много тежък и по тази причина е решено там да бъде приложена автоматизираната система за оптимизация на Rhytm Engineering. Нейното главно преимущество е изкуствният разсъдък, който разрешава да се регистрират участниците в придвижването във всеки един миг и на база на това да се оферират усъвършенствани тайминг проекти. По този метод може да се усъвършенства целия кулоар.

" Това не е въпреки всичко общоприет " американски кулоар ", има много пешеходци и обръщаме внимание точно на това да подсигуряваме задоволително време за пешеходците, тъй че те да минават безвредно ", изяснява Костов. В момента системата работи и проучва трафика, като се чака напълно скоро да се пусне оптимизацията на булеварда.

София от години има внедрена (), като, съгласно Костов, тя дава резултат - виждат се оптимизациите. Голям проблем обаче е изоставащата пътна инфраструктура. " Като има такова закъснение, каквато и система да сложиш, в час пик няма по какъв начин да са добре нещата ", споделя Костов.
Технологията In|Sync
Технологията, основана от Rhytm Engineering - InSync, включва камери, радари, датчици и програмен продукт за разбор на трафика. То употребява логаритми, които се приспособяват по отношение на натовареността и придвижването и по този начин управляват светофарните уредби дейно.
Реклама
" Основното преимущество на нашата система е, че ще знаем какъв е трафикът в действително време ", споделя Костов. Използват се профилирани софтуери, които имат за задача да се проектира кулоар и да се генерират тайминг проекти за него. InSync действително е единствената адаптивна трафик система от пето потомство. Тя не залага на авансово дефиниран тайминг проект, ами всичко се случва в действително време, според от съответната потребност, т.е. от това каква е натовареността на всяко едно кръстовище.

В началото българският отдел стартира да работи за поддръжката на към този момент съществуващите американски планове, само че в следствие инженерите натрупват ноу-хау и стартират да генерират артикули и хрумвания за оптимизация. " Едно от нещата, с които се гордеем, е, че вкарахме изкуствен интелект за разпознаването на трафика. Това ни разрешава да предложим проекти за оптимизация даже и на системи, които не са адаптивни ", споделя Костов.

Въпросните адаптивни системи са подобаващи за кулоар от коли, като да вземем за пример бул. " България ", по който може да се даде опция да се мине от " Бояна " до центъра на зелена светлина.

Синхронизирането на светофарите въздейства директно на броя на пътно транспортни катастрофи и замърсяването на въздуха. Причината: колите прекарват по-малко време чакайки в запушване и затова се отделят по-малко излъчвания. Честотата на спиранията и тръгванията пък имат отношение при предпоставките за произшествия.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР