По бреговете от Австралия до Кения и Мексико, много от

...
По бреговете от Австралия до Кения и Мексико, много от
Коментари Харесай

Кораловите рифове по света са подложени на масово избелване, казват учени

По крайбрежията от Австралия до Кения и Мексико, доста от цветните коралови рифове в света са станали призрачно бели, което съгласно учените съставлява четвъртото световно избелване през последните три десетилетия.

Най-малко 54 страни и територии са претърпели всеобщо избелване по техните рифове от февруари 2023 година, защото изменението на климата затопля повърхностните води на океана, сподели Националната администрация за океанска атмосфера на Съединени американски щати (NOAA) Coral Reef Watch, най-големият орган за наблюдаване на коралови рифове в света в понеделник.

„ От февруари 2023 година до април 2024 година е документирано доста избелване на корали както в северното, по този начин и в южното полукълбо на всеки огромен океански басейн “, сподели Дерек Манзело, координатор на Coral Reef Watch, пред публицисти.

Коралите са безгръбначни, които живеят в колонии. Техните тайни от калциев карбонат образуват твърдо и защитно скеле, което служи като дом на доста цветни типове едноклетъчни водорасли.

Из...

Прочетете целия текст »

Източник: worldnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР