Войната на Русия с Украйна генерира своя собствена мъгла, а грешната и дезинформация са навсякъде

...
По бойните полета на Украйна мъглата на войната тормози войницитеОт
Коментари Харесай

По бойните полета на Украйна мъглата на войната тормози войниците

От JIM HEINTZ Associated Press 5 август 2023 г., 12:04 ч. Украйна, мъглата на войната измъчва войниците. И далеч от битките, свързана и също толкова дезориентираща миазма засяга онези, които се стремят да разберат какво се случва в огромната война.

Дезинформация, дезинформация и липсваща информация са в облак разбирането на цивилните. Официални лица от всяка страна осъждат коварни заговори, подготвяни от врага, които никога не се осъществяват. Те претендират за победи, които не могат да бъдат потвърдени - и мълчат за пораженията.

Нищо от това не е уникално за конфликта Русия-Украйна. Всяка нация във война изкривява истината - за да повиши морала на вътрешния фронт, за да събере подкрепа от своите съюзници, за да се опита да убеди противниците си да променят позицията си.

Но най-голямата сухопътна война в Европа от десетилетия — и най-голямата от зората на цифровата ера — се провежда в прегрято информационно пространство. И съвременната комуникационна технология, теоретично сила за подобряване на общественото знание, има тенденция да умножава объркването, защото измамите и лъжите достигат до публиката моментално.

„Руското правителство се опитва да изобрази определена версия на реалността, но също така се изпомпва от украинското правителство и се застъпва за каузата на Украйна. И тези хора в момента също имат възгледи и използват информацията много ефективно, за да се опитат да оформят всички наши възгледи за войната и нейното въздействие“, казва Андрю Вайс, анализатор във Фондация Карнеги за международен мир.

„МЪГЛАТА“ НЕ Е НОВО РАЗВИТИЕ

Дори преди да започне войната, объркването и противоречията бяха широко разпространени.

Русия, въпреки струпването на десетки хиляди войници по границата, твърдеше, че няма намерение да нахлува. Украинският президент Володимир Зеленски последователно омаловажаваше вероятността от война – тревожна позиция за някои западни съюзници — въпреки че отбраната на Киев показа, че украинските сили са добре подготвени точно за този случай.

В рамките на един ден след началото на войната на 24 февруари 2022 г. дезинформацията разпространение, по-специално приказката „Призракът на Киев" за украински боен пилот, който свали шест руски самолета. Произходът на историята е неясен, но бързо беше подкрепен от украински официални сведения, преди властите да признаят, че е мит.

< p class="Ekqk yuUa lqtk TjIX aGjv">Един от най-явните случаи на дезинформация възникна през втората седмица на войната, когато родилен дом в обсадения град Мариупол беше бомбардиран от въздуха. Снимки, направени от фотограф на Асошиейтед прес, която имаше единствения чуждестранен новинарски екип в града, ужасиха света, особено една на бременна жена, носена на носилка през руините.

Бруталната атака се противопостави на руските твърдения, че е удряла само цели с военно значение и е избягвала цивилни съоръжения. Русия бързо стартира многопосочна и не толкова последователна кампания, за да тушира ​​възмущението.

Дипломати, включително руският посланик в ООН, осъдиха репортажите и изображенията на АП като откровени фалшификати. В него се твърди, че пациент, интервюиран след нападението - който е бил прав и изглежда неранен - ​​и жената на носилката са едно и също лице и че тя е била актьор в криза. Министърът на външните работи Сергей Лавров твърди, че украински бойци са се укривали в болницата, което я прави легитимна цел. журналистите имат разрешение да я цитират и казват, че не е чувала самолети над болницата преди взривовете, което предполага, че тя може да е била по-скоро обстрелвана, отколкото бомбардирана. Руските власти се възползваха от тези изявления, за да подкрепят твърденията си, въпреки че жената потвърди, че самата атака е истинска.

Седмица по-късно главният драматичен театър на Мариупол беше унищожен при въздушен удар въпреки че думата „деца“ беше написана на руски с големи букви на две места около театъра, за да покаже, че там се крият цивилни. Експлозията уби около 600 души.

Русия отрече нападението, твърдейки отново, че украински бойци са се укривали вътре и че самите бойци са взривили сградата.

РУСИЯ ПРАВИ СВОИ СОБСТВЕНИ ТВЪРДЕНИЯ ЗА СВОЯ НАПРЕДЪК

Руското министерство почти ежедневно прави твърдения за убийството на десетки или стотици украински войници, което не може да бъде потвърдено и се смята, че е завишено.

През януари Министерството на отбраната се похвали, че неговите сили са убили около 600 украински войници в ракетен удар по сгради в град Краматорск, където временно са били настанени войниците. Въпреки това журналисти, включително репортер на AP, които отидоха на мястото на следващия ден, откриха сградите без сериозни щети и без следи от смърт.

Русия каза, че предполагаемата атака е отмъщение за украински удар срещу руска база, който уби най-малко 89 души, една от най-големите известни загуби за Русия при единичен инцидент.

Понякога фактът на шокиращо разрушение не може да бъде отречен, но се спори кой го е причинил. Когато известна катедрала в Одеса беше тежко повредена през юли, Украйна каза, че е била ударена от руска ракета; Русия каза, че е била ударена от останки от украинска отбранителна ракета.

Катастрофалното срутване през май на язовир Каховка, който беше под руски контрол, доведе до яростно конкуриращи се сметки от Русия - която твърдеше, че е била ударена от украински ракети - и Украйна, която твърди, че руските сили са го взривили. Анализ на АП установи, че Русия е имала средствата и мотива да разруши язовира, който е единственият останал неподвижен преход между контролираните от Русия и Украйна брегове на река Днепър в провинция Херсон на фронтовата линия.

И двете страни си играят да демонизират другата с твърдения за коварните планове на другата. Понякога се твърди, че другата страна подготвя нападение под „фалшив флаг“, както когато Украйна твърдеше, че Русия планира ракетни удари срещу нейния съюзник Беларус, за да обвини Украйна и да въвлече войските на Беларус във войната.

Русия и Украйна се позовават на призрака на ядрена катастрофа. Руският външен министър Сергей Лавров и министърът на отбраната Сергей Шойгу привлякоха световното внимание през октомври с твърденията, че Украйна подготвя „мръсна бомба“ – конвенционален експлозив, който разпространява радиоактивен материал. Зеленски на свой ред многократно предупреди, че Русия е заложила експлозиви, за да предизвика катастрофа в окупираната от нея атомна електроцентрала Запорожия. Липсват потвърждаващи доказателства за нито едно от двете.

МЪГЛАТА СЪЩО ПРИКРИВА БЪДЕЩЕТО

Във войната мъглата покрива както събития, които се случват, така и събития, които не са се случили — и замъглява разбирането за това какво може да се случи след това. И не се промъква на малки котешки крака, а се разпространява незабавно, тъй като Русия и Украйна се възползват всяка от социалните медии, приложенията за съобщения и глада на света за новини, за да изложат както факти, така и измами.

И това, което се е случило или не се е случило, не е единственият фураж. Това, което може или не може да се случи, също е честна игра. Понякога мрачните твърдения за това, което другата страна планира, правят крачка напред и се оплакват от това, което уж няма да се случи.

Когато руски журналист загина при нападение от Украинските сили през юли говорителят на външното министерство Мария Захарова заяви в рамките на часове, че е малко вероятна реакция на смъртта от международни организации. Тя се разгневи, че „патологичното лицемерие отдавна е политическа традиция на западния либерализъм и негов безусловен рефлекс.“

Сред онези, които осъдиха смъртта на репортера през следващите дни: ръководител на ЮНЕСКО и Международната федерация на журналистите.

___

Джим Хайнц отразява Русия за Associated Press от 1999 г.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР