По-близките отношения между Турция и Европейския съюз зависят от ангажимента

...
По-близките отношения между Турция и Европейския съюз зависят от ангажимента
Коментари Харесай

Кипър се вижда като посредник меду ЕС и Турция

По-близките връзки сред Турция и Европейския съюз зависят от уговорката на Турция в разрешаването на десетилетното делене на Кипър, сподели в понеделник президентът на страната Никос Христодулидес , представен от " Ройтерс ".

Турция е формален претендент за присъединение към Европейски Съюз от десетилетия, само че договарянията за присъединение бяха в застой през последните години заради опасенията на Европейски Съюз по отношение на резултатите на Анкара във връзка с правата на индивида и зачитането на върховенството на закона.

Кипър, остров в Източното Средиземноморие, който беше разграничен при турска инвазия през 1974 година, провокирана от къс, въодушевен от Гърция прелом, има право на несъгласие върху упоритостите на Турция за участие в Европейски Съюз , както всички останали членове на блока.

Република Кипър се причисли към Европейски Съюз през 2004 г ., до момента в който северната половина на острова е самообявила се страна, приета единствено от Турция.

" Кипър е мощен покровител на по-близки връзки сред Европейски Съюз и Анкара ; такива по-близки връзки минават през развиването и решението на кипърския проблем ", сподели президентът на Кипър Никос Христодулидес пред кореспонденти след среща с германският президент  Франк-Валтер Щайнмайер  в Никозия.

Щайнмайер, по време на публично посещаване на острова, сподели, че турските дейности против Кипър би трябвало да бъдат взети под внимание при оценката на цялостните му връзки с Европейски Съюз.

" Държавите-членки би трябвало да изпратят това обръщение на Турция ", сподели той, говорейки посредством преводач.

Мирните договаряния за разрешаване на дългогодишния спор сред кипърските гърци и турци Никозия желае Европейски Съюз да назначи емисар, който да следи опитите за възкръсване на договарянията, макар че споделя, че ще поддържа всяка роля на Организация на обединените нации, която поема водеща роля в Кипърски миротворец.

Насилието сред двете кипърски общности избухна през 1963 година , което докара до разполагането на мироопазващи сили на Организация на обединените нации, които към момента патрулират дълга 180 км демилитаризирана зона.

Кабинетът на Германия предходната седмица утвърди изпращането на служители на реда , които ще се причислят към цивилния полицейски контингент на силите на Организация на обединените нации , сподели Щайнмайер.
 Орбан: Сърбия би трябвало да се причисли към Европейски Съюз преди Украйна
Орбан: Сърбия би трябвало да се причисли към Европейски Съюз преди Украйна

Според Него Русия не приемала Европейски Съюз на съществено, тъй като е слаб във военно отношение
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР