По българското Черноморие има все още много красиви кътчета, които

...
По българското Черноморие има все още много красиви кътчета, които
Коментари Харесай

Пет острова в Черно море, които носят имена на светци

По българското Черноморие има към момента доста красиви кътчета, които са диви и незастроени. Такива са плажовете на островите в морето. Ето пет острова в Черно море, които носят имена на светци:

Остров Свети Петър

Остров Свети Петър се намира наоколо до Созопол. Той е с едвам 15 декара повърхност , а надморската му височина доближава 9 метра. Известен е и с името „ Острова на птиците “ поради популациите от гларуси, които населяват мястото. Археологически проучвания на острова се натъкват на антична керамика и остатъци от възрожденски параклис. Предполага се, че Св.Петър е бил част от различен по-голям остров наоколо до Св. Иван, само че се е отделил в резултат на естествен прелом.
 Острова Свети Петър и Свети Иван ThinkStock/Getty Images
Остров Свети Кирик

Остров Кирик е единствения български остров, обвързван със сушата посредством вълнолом, само че това надалеч не е най-интересното и значимото около неговата история. Смята се, че на Св.Кирик е бил ситуиран най- античния град в българските земи и че точно тук е било сърцето на Аполония. След Първата международна война на острова е издигнато първото българско рибарско учебно заведение . Същинската концепция обаче е била малко по- друга. По силата на Ньойския контракт, България няма право да има военноморско учебно заведение и по тази причина фрагментите от Варна се местят в Созопол, с цел да бъдат сякаш обучавани за „ риболовци “,а в действителност водят военна подготовка. През 1965 година островът е разгласен за монумент на културата и е включен в рамките на резерват „ Созопол “.

Остров Света Анастасия

Остров Анастасия е единственият населен остров в класацията ни. Той се намира в Бургаския залив и е с повърхност от 10 000 кв. метра. Острова е обитаем още от 5 век, а единствения островен манастир „ Св. Анастасия - Лечителката “ е точно тук. Данни за неговото битие датират още от 15 век. През 1923 година острова се трансформира в българския Алкатраз, защото манастира е трансфорат в затвор, само че поради сложната поддръжка той не просъществува дълго. На острова има също морски фар, черква, ресторант и стаи за нощувка.-->
 Остров Анастасия ThinkStock/Getty Images
Остров Свети Иван 

Свети Иван е най-големият остров на българското Черноморие с повърхност от 660 000 кв. метра. Той е разгласен за предпазена територия поради редките скотски типове, които населяват острова. Древните траки са считали мястото за свещено и са създали светилище тук още през 7 век преди новата епоха. На Св. Иван могат да се открият още следи от античните гърци и византийци. През 14 век цар Тодор Светослав Тертер се венчава на острова, за Теодора Палеологина, поради което мястото и до ден сегашен е известено като „ Царския остров “ .
 Свети Иван ThinkStock/Getty Images
Остров Свети Тома

Св.Тома е прочут повече като " Змийският остров ". Намира се в непосредствена непосредственост до Созопол, на север от лагуната Аркутино. От 1962 година Св.Тома става част от резервата Ропотамо , а името „ Змийски “ идва от големите популации от водни змии, които живеят там. Също по този начин това е едно от дребното места в България, където може да видите диворастящи кактуси, които са се разпростряли на съвсем половината от територията на острова и го вършат мъчно пристъпен.

И още:

 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР