По 6900 лева средно обезщетение получават притежателите на лихвоточки през

...
По 6900 лева средно обезщетение получават притежателите на лихвоточки през
Коментари Харесай

Собствениците на лихвоточки ще получат средно по 7 хиляди до края на годината

 По 6900 лв. приблизително обезщетение получават притежателите на лихвоточки през последните две години. Общо за последните 20 години страната е платила 314 млн. лева на притежателите на лихвоточки.

Компенсациите на притежателите на жилищни влогове, утвърдени за обезщетяване поради загубата им от тогавашната Държавна спестовна каса и придобили или почнали строителство на жилище и подали искане до 30 ноември 2016 година, ще бъдат изплатени до края на тази година, стана ясно от отговор на финансовия министър Владислав Горанов на въпрос на депутатите от Българска социалистическа партия Антон Кутев и Валентина Найденова.

Притежателите на общо 155 000 жилищно-спестовни влога получиха право

през 2010 година, според избрани критерии, да получат обезщетение за изгубените си спестявания. Условието е до 30 ноември 2016 година те да са купили или да са почнали да строят лично жилище, както и да подадат искане за отплата.

Кутев и Найденова означават, че в края на 2018 година са отделени 9 млн. лв. за погашение на обезщетения. Притежателите на още към 2000 влога имат да получават, обаче, от страната 12,3 млн. лв.. Бюджетът на специфичния фонд, от който се изплащат компенсациите, възлиза на 11,1 млн. лв., т.е. опасенията и на двамата са, че средствата няма да стигнат за заложения краен период.

Горанов обаче твърди депутатите, че държавата ще заплати на всички, които са подали заявление за погашение на средствата в законно открития период.

Крайният период - 31 декември 2019 година, е записан в Закона за споразумяване на правата на жители с многогодишни жилищно-спестовни влогове. Той беше неведнъж удължаван през последните няколко години поради редовно недофинансиране на основания специфичен Национален компенсационен жилищен фонд, който е под шапката на финансовото министерство.

Около 160 000 влога по този начин и не получиха право на отплата, тъй като притежателите им не отговаряха на изискванията в закона да не са прехвърляли парцел след 1981 година или да нямат парцели над избрана стойност, написа Монитор. Много от тях въобще не подадоха претенции за обезщетение поради получени недвижимости след реституцията. Други към 40 000 влога пък изгубиха възможностите си през 2016 година, тъй като не съумяха да потвърдят покупка или градеж на жилище.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР