По 4 400 лева средно кредит от държавата взимат останалите

...
По 4 400 лева средно кредит от държавата взимат останалите
Коментари Харесай

Над 50 000 поискаха безлихвен кредит

По 4 400 лв. приблизително заем от страната взимат останалите без прехранване поради Коронавирус рецесията. Парите са по програмата за безлихвено кредитиране на физически лица, които са лишени краткотрайно от труд и приходи поради пандемията. Общата сума на утвърдените заеми от началото на програмата е 164,4 млн. лв.. Броят на физическите лица, поискали пари без рента, е над 50 000, демонстрират настоящите планове на Банката за развиване, предоставени на " Монитор ".

Но не всички са получили утвърждение, ББР е удостоверила гаранции за 37 003 заема, или 75% от всички декларирани заеми. Банката няма настояща информация какъв брой не са утвърдени и какъв брой чакат такова, защото отвод в една банка не е спънка да се кандидатства и в друга банка.

Също по този начин не е изключено кредитоискатели да аплайват по едно и също време в няколко банки, както и да са кандидатствали, респективно да чакат за утвърждение от няколко банки, като в общия случай постоянно е годно ограничаването за приемане на най-много 6 900 лв. от една банка, прецизираха от банката.

Програмата за безлихвени заеми за физически лица, потърпевши от изключителната обстановка и пандемията COVID-19, започва като антикризисна мярка през април 2020 година Минималният гратисен интервал по заемите е 6 месеца, а оптималният – 24 месеца.

Договорените с първите клиенти шестмесечни гратисни интервали към този момент изтичат, само че от ББР нямат информация какъв брой от тях ще стартират да изплащат задълженията си. Гратисният интервал се дефинира по съглашение сред комерсиалната банка и клиента. Поради втория локдаун редица клиенти са поискали удължение на в началото контрактуван по-къс гратисен интервал.

Вчера държавното управление взе решение за 100 млн. лв. спомагателен финансов запас в усложнената епидемиологична конюнктура, който да бъде ориентиран към хората, наранени от рецесията. Промените, съгласно обосновката на ББР, целят да отговорят на продължаващото интензивно търсене на безлихвени заеми по програмата, защото парите към този момент привършват.

Програмата е ориентирана към поддръжка на лица на трудов контракт и самоосигуряващи се, аграрни производители и сезонни служащи, които са прекратили активността си. След импортираните последни промени Българската банка за развиване подсигурява заеми до 6900 лв. и дава опция за кредитиране на жители, които са били в неплатен отпуск заради пандемията или са безработни поради наложените ограничаващи противоепидемични ограничения.

Парите от безлихвените заеми не би трябвало да се употребяват за погасяване на остарели отговорности, поучават кредитните консултанти. Въпреки това заемите се теглят всеобщо зa пoгacявaнe нa дpyги зaдължeния пo бaнĸoви ĸpeдити, ĸpeдитни ĸapти и лизинг. Част от кредитополучателите пък употребяват средствата, зa дa ce cпpaвят c ĸoмyнaлнитe cи зaдължeния и paзxoди зa издpъжĸa нa живoт. Ocвeн тoвa дpyги цeли, зa ĸoятo дa бъдaт изpaзxoдвaни cyмитe oт бeзлиxвeния ĸpeдит, ca peфинaнcиpaнeтo на зaдължeния ĸъм нeбaнĸoви инcтитyции, т.e. зa бъpзи ĸpeдити, зa coбcтвeн бизнec и зa oбpaзoвaниe и пpeĸвaлифиĸaция.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР