По 300 лева ще получат собствениците на прасета, отглеждани в

...
По 300 лева ще получат собствениците на прасета, отглеждани в
Коментари Харесай

По 300 лева на стопаните на прасета, ако доброволно умъртвят животните

По 300 лв. ще получат притежателите на свине, отглеждани в вид " заден двор ", в случай че непринудено умъртвят животните. Това заяви министър председателят Бойко Борисов в Пазарджик след среща с кметовете на обитаеми места, които през днешния ден стачкуваха против част от ограниченията за преодоляване на заболяването Африканска чума по свинете. На срещата участва и министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева.

Борисов посочи, че средствата ще бъдат за стерилизация и разчистване на терените, с цел да могат на по-късно хората още веднъж да отглеждат свине в персоналните си стопанства.
По правилник и по закон тези стопанства са противозаконни, само че все пак ние се отнасяме с внимание и приемливост, за което Асоциацията на свиневъдите ни упреква, добави Борисов. По думите му, в случай че се остави период до 31 декември за непринудено умъртвяване в санитарните зони, както са поискали някои стопани, " ще приключим с промишленото свиневъдство в страната ". " Този вариант е от 30 години и няма имунизация против него. Двеста милиона свине са умъртвени в Китай. Две години успявахме да я овладеем, само че все пак ни завладя " , сподели още министър-председателят.

Борисов уточни, че при диалозите е реализирано единодушие през идната година промишлените производители да обезпечат млади животни за пострадалите и те още веднъж да могат отглеждат свине в персоналните си стопанства.

" Нито ще пратя армията, нито жандармерията, нито ще накарам служителите на реда да вървят и да малтретират хората, само че след това когато всички животни умрат, отново ще се съберем и ще си кажем, че тогава имахме късмет ", добави Бойко Борисов. Това, което вършим в този момент, е да се обединим и да се измъкнем от обстановката, уточни министър председателят.-->

Министър Десислава Танева от своя страна посочи, че парите ще са предопределени за стерилизация, разчистване, ограничения и препарати за битка с гризачи и подготвеност за наново завъждане след една година . Тя добави, че периодите за умъртвяване на животните в персоналните стопанства се дефинират от съответната регионална епизоотична комисия. Осъзнавам, че моментът е тежък и прочувствен, без значение от това, че тези хора нямат ограничения за биосигурност, нямат регистрация, както е по закон, само че все пак имат поддръжката на страната . По думите й помощта от страната е и демонстрация на отношение, за това, че хората демонстрират схващане и се сплотяват в битката с африканската чума по свинете.

След срещата кметове на обитаеми места от община Пазарджик оповестиха, че няма да възобновяват своите митинги.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР