По 10 дни допълнителна почивка ще имат учителите, които са

...
По 10 дни допълнителна почивка ще имат учителите, които са
Коментари Харесай

Нов отпуск за учителите договориха синдикатите

По 10 дни спомагателна отмора ще имат учителите, които са боледували от Covid-19, без значение дали са се лекували у дома или в болница. Затова се договориха синдикатите с министъра на образованието Красимир Вълчев и разписаха правото на спомагателен заплатен отпуск в анекс към Колективния трудов контракт за системата на предучилищното и учебното обучение.

Документът планува още минимална заплата от 1300 лв. за старши преподавател и старши педагог, а за основен преподавател и основен педагог началното заплащане ще бъде 1350 лева Договорени са по-високи прагове и за експертите с управителни функционалности. Новите съществени минимални заплати ще влязат в действие от 2021 година.

Разписани са още добавка за образование от разстояние в електронна среда - на учителите ще се заплащат по 30 лв. месечно за консумативи , а в случай че даден преподавател дава спомагателни съвещания на отсъстващи повече от 10 дни деца, той ще получава по 15 лева на час.

Според Колективния трудов контракт страната и обществените сътрудници са задължени да обезпечат цифрови устройства за работа в електронна среда. От друга страна се плануват законодателни промени, с които да се търси отговорност от родителите на възпитаници, злоупотребили с предоставените им устройства. Обсъжда се те да бъдат лишавани от обществени помощи . Преди време министърът на образованието заяви за случаи, в които родители продават предоставените на децата им устройства.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР