Плувайки в поток от млади звезди, астрономи са забелязали трио

...
Плувайки в поток от млади звезди, астрономи са забелязали трио
Коментари Харесай

Астрономи откриха три млади планети обикалящи около невръстно слънце

Плувайки в поток от млади звезди, астрономи са забелязали трио прилежащи планети, сходни на Земята, които обикалят към доста по-млада версия на нашето Слънце.

Екипът е разкрил младите, горещи светове, употребявайки наблюдения от спътника на НАСА (TESS), за проучване на екзопланети, оповестява ново изследване, оповестено в The Astronomical Journal. Планетите обикалят към звезда, наречена TOI 451.

Системата е ситуирана в новооткрит звезден поток Риби-Еридан, който е под 3% от възрастта на нашата Слънчева система, разпрострян се на повърхност от над една трета от небето. Тези по този начин наречени реки от звезди се образуват, когато гравитацията на нашата вселена, Млечният път, раздира клъстери от звезди и галактики-джуджета, образувайки удължена група, която продължава да се разпръсква в поток с течение на времето.

„ Тази система е единствено на 120 милиона години и единствено на 400 светлинни години от Земята, което разрешава подробни наблюдения на младата планетарна система. И защото има три планети сред два и четири пъти по-големи от размера на Земята, те са изключително обещаващи цели за тестване на теории за това по какъв начин планетарните атмосфери еволюират. „

Потокът Риби-Еридан, носещ имената на съзвездията с най-многобройни звезди, се простира в общо 14 съзвездия – с дължина към 1300 светлинни години.

Астрономите са открили, че е на възраст единствено от 120 милиона години – осем пъти по-млад от предходните оценки. Неговата млада възраст го прави изключително трогателен за проучване на образуването и развиването на планетите и звездите.

Звездата на системата, TOI 451, известна още като CD-38 1467, се намира в съзвездието Еридан, на към 400 светлинни години. Тя има 95% от масата на нашето Слънце, само че е с 12% по-малка, малко по-студена и отделя 35% по-малко сила.

TOI 451 се върти на всеки 5,1 дни – пет пъти по-бързо от Слънцето.
„ Слънцето на новооткритите планети е като младеж спрямо нашето Слънце. Това значи, че неговите планети към момента се трансформират и развиват “, споделя Нютон, астрономът изготвил проучването.

И трите планети са доста горещи и негостоприемни за живот, какъвто го познаваме. Те обикалят към звездата си три пъти по-близо, в сравнение с Меркурий в миналото стига до нашето Слънце. Оценките на температурата варират от към 1200 градуса по Целзий за най-вътрешната планета до към 450 С за най-външната.

Най-близката планета обикаля към звездата почти на всеки 2 дни, до момента в който най-отдалечената обикаля за към 16 дни. Размерът им варира сред този на Земята и този на Нептун.

Въпреки че има над 4000 известни планети отвън нашата Слънчева система, множеството от тях са по-стари и доста по-отдалечени от Земята, в сравнение с новооткритата система. Според изследователския екип са открити единствено седем други млади системи с голям брой планети.

Триото дава на астрономите рядката опция да учат група растящи и разрастващи се планети. Изследователите възнамеряват да продължат да учат планетите благодарение на галактическия телескоп на НАСА, Хъбъл, и неговия правоприемник, галактическия телескоп Джеймс Уеб, с цел да проучат по какъв начин се развиват системи като нашата Слънчева система.

„ Като учим тези планети в подтекста на други, можем да обединим картината на това по какъв начин се образуват и развиват планетите “, споделя още Нютон.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР