Плуването винаги е имало достатъчно такива скандали, включително тези, свързани

...
Плуването винаги е имало достатъчно такива скандали, включително тези, свързани
Коментари Харесай

Най-противоречивата олимпийска шампионка - допинг и уиски на...

Плуването постоянно е имало задоволително такива кавги, в това число тези, свързани с олимпийски първенци. Един от най-запомнящите се е казусът с ирландката Мишел Смит, която взе три златни медала в Атланта 1996.

Тази история е за това по какъв начин за няколко години можете да се превърнете от чужд състезател в мускулеста машина за рандеман на злато.

Начало на кариерата: даже не влезе в топ 10, а по-късно се довери на треньор по мятане на диск

Мишел се научи да плува с помощта на татко си - той непрекъснато я водеше със сестра й до басейна. Там Мишел беше видяна от треньорите и посъветвана да се запише в секцията - фамилията слуша и изпраща 9-годишната си щерка да тренира.

До 14-годишна възраст Смит завоюва планина от медали в локални надпревари, взима 10 награди на ирландското състезание. На интернационално равнище дебютира незабавно на Олимпиадата: тя е 17-та в Сеул-88 на 200 метра тил. Следват европейско и международно състезание и олимпиадата през 1992 година в Барселона.

Общо от 1988 до 1992 година Мишел се изявява на седем интернационалните надпревари, само че не се издига над 13 -то място. В Барселона да вземем за пример плува 400 м съчетано и приключва 26-а. Просто казано, на най -високо равнище Смит не съумя.

Всичко се трансформира през 1993 година, когато тя откри нов треньор - хвърляч на диск от Холандия, Ерик де Брюин. Те се срещнаха навръх игрите в Барселона - Ерик към момента се представяше сполучливо: една година преди игрите той завоюва среброто на международното състезание. Как и за какво Мишел получи концепцията да тренира с дискохвърляч, не е известно, само че от този момент кариерата й потегли нагоре.

" Кой сподели, че допингът е неетичен? Спортът не може да бъде почтен - някои хора не могат да реализират нищо без допинг "



Изборът на Де Бройн за треньор е чудноват във всяко отношение. През същата 1993 година, когато стартира съдействието им със Смит, Ерик беше дисквалифициран за 4 години за допинг - и той приключи кариерата си.

И като цяло, де Брюин има забавни визии за допинга.

" Кой сподели, че допингът е неетичен? Кой въпреки всичко взема решение това? Етична ли е политиката? А какво да кажем за бизнеса? Спортът по формулировка не може да бъде почтен. Някои хора са естествено надарени, до момента в който други би трябвало да работят интензивно. Някои хора не могат да реализират нищо без допинг ", това е логиката на де Бройн.

Негов кумир беше Бен Джонсън, канадски спринтьор, който завоюва златото на 100 м в Сеул 1988 година със международен връх. Скоро в тестът на Бен е открит стероид, поради което е лишен от всичко. Тогава Джонсън призна: в действителност е приемал стероиди най-малко една година.

Но никой по това време не обърна изключително внимание на съдействието на дисквалифицирания някогашен състезател Ерик де Бройн и плувкинята Мишел Смит. Първият постави завършек на кариерата си след абсурда, а втората просто не беше причислявана към елита. И това беше неточност.

Трансформация за две години: 9 върха на страната, от елегантно момиче тя се трансформира в терминатор - даже сътрудници обърнаха внимание

От 1993 до 1994 година Мишел фрапантно усъвършенства резултатите си - за плуването сходен прогрес на 23 години е доста необикновен. На Световното състезание през 1994 година тя има:

• 5-ти резултат в 400-метра съчетано, победа в утешителния край на 11(!) секунди от персоналния и връх. И това е на отдалеченост, която се плува за към 4,5 минути - пропаст.

• на 200 м съчетано - 12 -то място, само че и минус 4 секунди от персоналния си връх.

• 200 м бътерфлай, която Смит за първи път плува на интернационалните надпревари, 5-о място.

И всичко това макар обстоятелството, че месец преди шампионата Мишел имаше неналичия в тренировките заради мононуклеоза.

Година по-късно Мишел излетя: 9 ирландски върха на разнообразни дистанции, в разнообразни стилове (тя смъква по 4-5 секунди навсякъде), две европейски трофеи - това са първите й медали на интернационално равнище.

Не единствено резултатите се трансформираха, само че и външният тип: Мишел явно се поклащаше добре, наедряха раменете й.



" Това беше цялостна промяна. Спомних си Мишел като женствена, със заоблени форми. Но когато я видях след европейското първенство-1995, споделих: " Боже, какво взимаш? " - напомня си ирландският плувец Гари О`Тул.

В навечерието на Олимпиадата през 1996 година Смит оглави международната класация на 200 м бътерфлай, беше шеста на 100 м и седма на 200 м съчетано. Точно тогава в действителност й обърнаха внимание.

Американците не харесаха три златни медала на Олимпиадата 96: те говореха за допинг, само че Смит получи поздравления даже от Бил Клинтън

Мишел и нейният треньор Ерик се ожениха преди игрите в Атланта. Е, самата Олимпиада стана фестивал на ирландската плувкиня.

В първия ден Смит унищожи всички на 400 м съчетано: 3 секунди пред вицешампиона, минус 20 секунди от нейния личен резултат от Игрите-92.

Два дни по -късно - злато на 400 метра свободен жанр: Мишел съвсем не тренира тази отдалеченост и избра да взе участие в нея на Олимпиадата в последния миг. Какъв е резултатът? 19 секунди по-бързо от персоналния и връх. Да, минус 19 секунди годишно - никой не можеше да повярва на сходен прогрес.



Ясно е, че те не са мълчали в плувната среда. Най-много брънкаха американците, които се надяваха да вземат два пъти злато на тези дисциплини - само че Смит се намеси, изглеждайки като че ли от нищото. 4-кратната олимпийска шампионка, американката Джанет Евънс приказва самоуверено: " Питате ли ме дали Смит взима допинг? Винаги има въпроси като този, когато видите подобен прогрес. Ако попитате дали има съмнения, аз ще кажа „ да “.

Ръководителят на ирландския НОК Патрик Хики отбрани личния си народ: " Американците просто ревнуват, че състезател от толкоз дребна страна като Ирландия ги победи. Те ще създадат всичко допустимо да помрачат нейния триумф. Тъй като не могат да оспорят успеха й, ще я обвинят в допинг. За тях няма опрощение. "

Смит не беше доста обезпокоена от всичко това - взе трето злато на игрите на 200-м съчетано, след което добави бронз на 200 м бътерфлай. Дори президентът на Съединени американски щати Бил Клинтън я поздрави за успехите.

Мишел се завърна в Ирландия като народен воин.

Уиски в допинг тестът и дисквалификация

Година след игрите в Атланта, Смит завоюва още няколко медала на европейското състезание.
Приблизително по същото време тя най -накрая беше обвинена от Международната федерация (FINA). Факт е, че с допинг теста на Мишел непрекъснато възникваха компликации: или тя не беше там, когато идваха офицерите, или спортистката просто отхвърляше да сътрудничи.



И през 1998 година обстановката стигна до парадокс.

Рано сутринта на 10 януари допинг чиновниците пристигнаха в къщата на Мишел Смит. В същото време международното състезание се организираше в Пърт, само че Мишел не взе участие там - няколко месеца преди шампионата тя претърпя автомобилна злополука и беше ранена. Но допинг чиновниците чакаха да вземат извадка отвън спортна проба.

Смит ги пусна в къщата, само че отхвърли да даде проба, оправдавайки се, че тя и Ерик отиват на странствуване, към този момент са опаковали нещата си - въобще нямала време. Тогава чиновниците предложили да отидат със съпрузите и да изчакат момента, в който Смит може да даде проба. В отговор Мишел оповестила, че пътуването е анулирано и тя е подготвена за теста тъкмо в този момент.

Мишел изпълни съда за проба. Когато се върнала за повторно, допинг служителите на реда усетили мощна алкохолна миризма от тестът. Но те не споделили нищо - попълнили документите и предадоха съда в лабораторията.

Резултатите от теста зашеметиха техниците: в тестът имаше толкоз доста уиски, че в случай че Мишел беше изпила тази доза, тя щеше да почине. Всъщност тестът не е от урина, а от уиски. FINA в профил Смит за 4 години за интервенция в допинг контрола, а след това CAS отхвърли жалбата й.

Мишел не се призна за отговорна: „ Много съм смутена от решението на CAS. Особено тъй като съдът не одобри моите доказателства. През цялата си кариера бях упрекван в допинг и това е, което съдът смята за претекст, че се намеся в процедурата за допинг надзор този ден.

Откакто завоювах първото си злато в Атланта, медиите непрекъснато нападнаха мен и брачна половинка ми. Това е доста разочароващо. Но постоянно ще помня своите победи и ще оценявам тези мемоари. "

Поради възбраната за допинг Смит се пенсионира. Но медалите останаха при нея, тъй като в автобиографията й няма нито един позитивен тест. Мишел Смит остава най -титулуваната спортистка в ирландската история на Олимпийските игри.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР