Пловдивското училище Петър Берон“ приложи нестандартeн начин да мотивира ученици

...
Пловдивското училище Петър Берон“ приложи нестандартeн начин да мотивира ученици
Коментари Харесай

Светещи табели с революционни послания посрещат ученици в пловдивско училище

Пловдивското учебно заведение „ Петър Берон “ приложи нестандартeн метод да стимулира възпитаници и родители. На електронни табла върху фасадата на постройката се изписват крилати мисли и вдъхновяващи стихове на велики българи, оповестява Народоосвободителна въстаническа армия. 

Две са инсталирани на източната и западната фасади. Така всяка заран, с изключение на, че приветства с добре пристигнали децата, учениците могат да прочетат строфите от известни стихотворения на Вазов, Ботев, Каравелов, Дора Габе, Мая Дългъчева. Целта е освен да се повдигне духът на учениците, само че и да се направи образователната среда по-мотивираща за децата. 

Всяка заран преди да влезе в класната стая, електронното табло приковава погледа на четвъртокласничката Лиляна Чераджийска. " Всеки един от нас би трябвало да повтаря тези слова всеки ден, както и самичък да ги знае, тъй като те в действителност са доста велики. Това ни учи на същински патриозъм. Да се усещаме горди българи! ", прикани тя.

Родителите приветстват концепцията, защото съгласно тях е освен просветителна, само че и възпитава родолюбие у подрастващите. Преди да се изпише литературният откъс, на тях се появява надпис: " Добре пристигнали! ". Думите се редуват с информация за датата и точния час - в помощ на закъсняващите.

" Ние желаем да запазим духа, българския дух и да го предадем на поколенията. За това взехме решение с тези строфи, красивите български стихотворения, вдъхновяващите цитати на предците преди нас - Вазов, Ботев, Левски, всекидневно да си подсещаме, че сме по-добри и можем всекидневно да станем по-добра версия за самите себе си, с цел да подобрим и България! ", изясни шефът Стефан Кичуков.

Училището към този момент е подготвило набор от мисли на велики българи и световноизвестни персони. Започнали първо с възрожденските ни класици - Ботев, Вазов, Каравелов.

" В момента върви „ Аз съм българче! “. Разбира се, първото, най-истинското, най-вълшебното стихотворение, което е в читанката на първата страница за всеки един българин. Всеки от нас е израснал с тези стихове. Ще вървят стихоне на Петко Славейков, на Дора Габе, на Елисавета Багряна, на Младен Исаев. Идеята ни е думите, които нашите деца ще видят изписани на светлинното табло, да бъдат техни като чувство, като прекарване ", акцентира началният преподавател Дафина Ганева.

Идеята за таблата се оказва лесна за реализиране от техническа позиция и налична финансово, споделя още шефът на учебното заведение.

" Текстът се набира доста елементарно на компютъра, със програмен продукт и целият текст по-късно с wifi го прехвъляме върху двете табла. Сменя се на минута и половина, а през седмица сменяме строфите с други създатели ", разкри Кичуков.

Таблата приковават и погледите на инцидентните минувачи. " Човек се учи освен в класната стая. Мисията на учебното заведение е тази - да посеем семенца, от които нататък да порастват корени и да дадат плодове. А нашата цел е децата да обичат родното учебно заведение, родното слово, да обичат България ", споделя още Ганева.

Следващата концепция на учебното заведение е стихът на таблото да се изпише в багрите на трикольора - бяло, зелено, алено.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР