Пловдивското дружество Хъс, което в началото на юни м.г. придоби

...
Пловдивското дружество Хъс, което в началото на юни м.г. придоби
Коментари Харесай

Новият собственик на фалиралото дружество "Полимери" ще строи завод в Девня

Пловдивското сдружение " Хъс ", което при започване на юни м.г. закупи активите на банкрутиралата компания " Полимери " в Девня е показал пред Регионалната ревизия по околната среда капиталовото си желание. Това излиза наяве от известие, оповестено на уеб страницата на инспекцията.

Според оповестената информация " Хъс " планува " възобновяване производството на неорганични хлорни артикули в България посредством създаване на съоръжения за високо-технологична и екологична хлор-алкална електролиза ". Намерението на компанията е да построи на терена на тогавашното сдружение, чийто някогашни притежатели бяха Николай и Евгения Баневи, цех за неорганични химически субстанции - течен хлор, натриева основа, солна киселина, натриев хипохлорит и ферихлорид.

В края на 2000 година заводът спря работа, сякаш краткотрайно, само че през декември 2012 година,

Варненският областен съд го афишира в несъстоятелност,

а за синдик на сдружението бе назначен Иван Балабанов.

Според оповестеното капиталово желание хлоралкалната електролиза се прави посредством потреблението на очистен разсол и вакуумна сол. Тази технология изключвала генерирането на боклуци.

След влизането в употреба на новите уреди в Девня химически нечистите води от инцидентни разливи или течове би трябвало да бъдат обработвани от лична пречиствателна станция преди да бъдат заустени, се споделя в текста на капиталовото предложение. Отпадъчните индустриални води от инсталацията за произвеждане на ферихлорид ще се събират в контейнер на място и ще се употребяват като " вторична вода " в производството на стоманени коагуланти.

В известието на уеб страницата на Регионална инспекция за опазване на околната среда във Варна се прецизира, че след придобиването на терена на някогашния цех " Полимери "

" Хъс " става и " собственик на боклуци "

без значение от обстоятелството,че причинителят им е банкрутиралото акционерно сдружение " Полимери ". По тази причина новият притежател ще би трябвало да възвърне за своя сметка качествата на околната среда, в това число и рекултивацията на депото за карбонатен шлам.

На територията на завода сега не престават да се намират два резервоара с извънредно рисковия химикал трихлоретан. За превозването и обезвреждането на тежките фракции бе разгласен търг за възлагане на социална поръчка. Той бе извоюван от консорциума " Ви Пи Инд-Еко " с оферта от 12 млн. лева без Данък добавена стойност. Резултатите от състезанието обаче бяха обжалвани.

В последна сметка превозването за Франция на 2700 тона с рисковия химикал трихлоретан от някогашния цех " Полимери " - Девня стартира в следата на януари т.г. Според проектите месечно ще бъдат извозвани по 12 цистерни с химикала. Би трябвало цялото количество да бъде превозено за 6-7 месеца. В началото на тази година поради заплахата от приключване на трихлоретан, в Девня беше оповестено отчасти бедствено състояние. Причината беше корозирал резервоар, в който се е намирал рисковият химикал.

" Хъс " е фамилна компания,

основана през 1990 година в Пловдив. Сега притежатели са братята Александър и Иван Асенови, които държат по 50%, само че компанията е учредена от родителите им. Основната й активност е търговия с метали, въпреки че в базата си в Пловдив създава също разнообразни железни произведения като профили, заварени мрежи за строителството и други По информация на " Капитал " през последните години продажбите й нарастват, като за 2016 година компанията регистрира 305.5 млн. лева доходи (ръст от 1.4%). Печалбата й се усилва близо три пъти и половина до 27.2 млн. лева

За скока в резултатите значение има и разширението на бизнеса на " Хъс ". През 2013 година сдружението купи съперника си " Кльокнер Металснаб " от немската Kloeckner, въпреки че самата договорка мина през промеждутъчен покупател - физическо лице, което по принцип форсира антимонополните процедури. Впоследствие компанията беше преименувана на " Металснаб България ". Практически " Хъс " сега държи 99.8% от акциите в сдружението, останалите са благосъстоятелност на физически лица. За 2016 година " Металснаб " има 92.6 млн. лева доходи, като регистрира спад от към 9% от миналата година.

Преди три години " Хъс " интензивно навлезе и в производството.

Компанията купи терените на " Балканкар Рекорд - Дунав " в Лом,

които преди бяха благосъстоятелност на обвързваното с Васил Божков " Бургаски корабостроителници ", и направи цех за произвеждане на железни тръби, като разгласи, че производството ще заема все по-голяма част от активността. Част от плана, в който бяха вложени 10 млн. лева, беше финансирана по оперативна стратегия " Конкурентоспособност ". Продукцията е ориентирана главно за експорт към Европа и това е повода компанията да избере крайдунавския град за предприятието си. Подобни преимущества има и площадката в Девня, където наоколо е морското пристанище Варна-запад.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР