Пловдивският модул от 16 смели мъже - спасители и огнеборци

...
Пловдивският модул от 16 смели мъже - спасители и огнеборци
Коментари Харесай

Пловдивските герои, спасявали животи в Турция, разказаха за трагедията СНИМКИ

Пловдивският модул от 16 смели мъже - спасители и огнеборци се завърна от Турция, дружно с сътрудниците си от София, Монтана, Благоевград и Велико Търново. Те извършиха дълга си на хора и експерти и сигурно направиха и невъзможното, с цел да оказват помощ на турския народ от сполетялото го злощастие. Днес пловдивските герои описаха за задачата, която извършиха като част от Международния модул за търсене и избавяне, осведоми

Началник бранш СОД към РДПБЗН на Пловдив Петър Петров, който е бил зам. началник на задачата, описа за избавителната интервенция.

„ Изкарахме там 11 дни, като тръгнахме предходната седмица в понеделник и през вчерашния ден сполучливо се завърнахме на българска земя живи и здрави. Тръгвайки от тук имахме информация за доста опустошения и доста потърпевши на територията на Турция, само че когато пристигнахме установихме, че разрушенията са десетки пъти по-големи от това, което виждаме по малкия екран. Имаше доста бедстващи хора и разрушени здания ”, описа Петров.

Пловдивския екип беше в град Бесни. Там е бил построен лагера дружно с екипа на Полша.

„ Ние издирвахме хора, правихме претършуване по постройките. В момента, в който се откри, че има жив човек започвахме деяние по изваждането му ”, показа още той.

Българският екип е съумял да извади от под руините 3-ма души, включително и едно дете. В екипа е имало и доктор, който е помагал.

По думите на Петров, спасителите са дали вяра на доста хора с това, че са там вършат всичко по силите си, за оказване на всякаква помощ.

„ Мога да кажа, че нашата задача мина повече от сполучливо. Местните ни посрещнаха с вяра и с възторг. Болката и страданието, което екипите са видели на място в очите на хората е нещото, което не излиза от съзнанието им ”, добави началникът на бранш СОД.

Въпреки загубата на околните си, локалните хора непрекъснато са отправяли благодарности и поддръжка на българските спасители.

Модулът е разполагал със профилиран автомобил за осъществяване на спешно избавителни действия, екипиран с разнообразни типове техника. Имали са и специфичен апарат, с който могат да се локализира съществуването на живи хора под руините, както и специални възглавници, които работят със сбит въздух и с тях може да се вдигнат близо 12 тона. Екипът е бил разграничен на две елементи и са нямали доста време за отмора. Организацията от турска страна е била добра, като спасителите са почивали в специфичен палатков лагер, който е разполагал със хигиеничен възел.

„ Човешката драма беше на всички места към нас и нещастието е в действителност с големи мащаби ”, приключи Петър Петров.

Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР