Пловдивският лекар д-р Иван Димитров, който застреля в дома си

...
Пловдивският лекар д-р Иван Димитров, който застреля в дома си
Коментари Харесай

Заради убийството на Жоро Плъха депутати гласухава нов закон

Пловдивският доктор доктор Иван Димитров, който простреля в дома си крадеца Жоро Джевизов - Плъха, може да се размине със съществено наказване от съда. Това наподобява допустимо, откакто през вчерашния ден депутатите гласоподаваха на първо четене промени в Наказателния кодекс, които плануват либерализирането на дефиницията за " неизбежна защита ".

Според признатите текстове причиняването на гибел или телесна щета няма да се преследва от закона, в случай че е осъществено незаконно влизане в жилището на отбраняващия се. Така ще бъде и когато нападението е осъществено от две или повече лица, от въоръжен човек или през нощта, или пък е било ориентирано против " живота, здравето, половата цялост на отбраняващия се ", написа в текста на поправката „ Д-р Димитров “.

Тя беше призната единомислещо на първо четене от присъстващите в залата 106 народни представители. Предложението за смяната на Наказателен кодекс беше инициирано от Обединените патриоти точно след случая с Жоро Плъха от март м. година в Пловдив.

„ Законът не е задоволително търпелив към тези, които пазят собствеността си. Сегашните правила повеляват отбраняващият се да не носи наказателна отговорност единствено в случай че нападението против него е осъществено посредством принудително навлизане или с щурм “, изясни в Народното събрание зам.-шефът на ПГ на Обединените патриоти Искрен Веселинов.

До три седмици, когато ще е второто четене на измененията, се чака да се даде по-ясна формулировка на термина " неизбежна защита ", разясниха други депутати.

Вчера бяха признати и промени в Наказателния кодекс, предвиждащи по-тежки наказания за така наречен маловажни обири, които са на стойност под две минимални заплати. Предложението е летвата да падне до една минимална заплата, а санкциите за хванатите „ кокошкари “, които са върнали отмъкнатото, да скочи от 3 до 5 пъти.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР