Пловдивският апелативен съд отмени определението на Окръжен съд – Хасково

...
Пловдивският апелативен съд отмени определението на Окръжен съд – Хасково
Коментари Харесай

Пловдивският съд върна в ареста турски полковник, заподозрян в убийство на известен писател преди 20 години

Пловдивският апелативен съд анулира определението на Окръжен съд – Хасково и върна в ареста турския полковник Мустафа Левент Гьокташ, който бе под домакински арест.

Магистратите оставиха без почитание молбата на същия за смяна на по-лека мярка за неотклонение. Делото пред Апелативния съд е формирано по митинг на Хасковската окръжна прокуратура против мярката за неотклонение домакински арест по отношение на Гьокташ.

Турският полковник бе търсен с алена бюлетина от Интерпол за убийството на интелектуалеца и публицист Неджип Хаблемитоглу. Бившият боен е обвинен за гибелта на писателя, който беше убит пред дома си през декември 2002 година в Чанкая.

63-годишният обвинен е бил подал документи до българските управляващи за даване на леговище по политически аргументи, както и за статут на емигрант. На 1 септември обаче е арестуван в Свиленград при рутинна инспекция от полицейски патрул, до момента в който карал автомобил, защото при инспекцията се оказало, че предходният ден е разгласен за търсене.

Гьокташ е пенсиониран полковник и член на командването на специфичните сили, а сега е с настоящи адвокатски права в Турция. При разглеждане на първа инстанция в Хасковския съд Гьокташ съобщи, че в никакъв случай не е имал общо с Фетхуллах Гюлен и неговата организация ФЕТО. Пловдивският апелативен съд обаче реши, че здравословно положение на Гьокташ не е спънка да обитава в изискванията на ареста и го остави с мярка „ задържане под стража “.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР