Пловдивските общини са понесли по- малко негативен удар от ковид

...
Пловдивските общини са понесли по- малко негативен удар от ковид
Коментари Харесай

Пет тренда за общините в област Пловдив

Пловдивските общини са понесли по- малко отрицателен удар от коронавирус рецесията в съпоставяне на други елементи на страната. Демографските индикатори в района са положителни, а безработицата се свива бързо през 2021 година Все отново има леко закъснение на инвестиционата активност в общините в област Пловдив
Общините в област Пловдив понасят релативно по-малък удар от останалата част от страната в хода на коронавирус рецесията най-много с помощта на огромния дял на преработващата индустрия в локалните стопански системи и бързото им връщане към напредък. Въпреки това рецесията се отразява във краткотрайно закъснение на капиталовата активност в региона. Влошаването на изискванията на пазара на труда е краткотрайно, а безработицата се свива бързо през 2021 година, макар че някои общини остават с висок дял на безработните. На фона на останалата част от страната демографските индикатори на множеството общини, изключително в директната външна страна на регионалния център, са релативно положителни. 1. Индустриалните стопански системи на Пловдив Подобно на останалите по-големи области, сред общините в състава на Пловдив има доста огромни разлики в нивата на икономическо развиване. Това значително е предстоящо, поради че региона е формирана от 18 обособени общини, част от тях - доста отдалечени от регионалния център. Според данните за 2020 година разликата сред общината с най-ниска и най-висока добавена стойност на човек от популацията е над девет пъти, като водачът Сопот е с 18.4 хиляди лв. на човек, земеделската община Кричим - с едвам 2 хиляди лв. на човек. Подобно на структурата на останалите огромни стопански центрове, и тук водещите локални стопански системи са тези на дребни общини с фокус върху преработващата индустрия - Марица е 16.4 хиляди лева/човек добавена стойност, Съединение - с 12.7 хиляди лева/човек, а чак след тях се подрежда регионалният център Пловдив с 12.1 хиляди лв.. Показателно е, че общините в Пловдив не понасят забележителен спад на локалната стопанска система в годината на COVID-19, а водачите, включително и регионалният център, даже записват растеж на добавената стойност. Това е резултат най-много от структурата на локалната стопанска система и фокуса ѝ върху преработващата индустрия, която беше измежду най-бързо възстановилите се браншове след отпадането на рестриктивните мерки и подновяването на интернационалната търговия.
Автор: Капитал
На равнище област Пловдив също записва растеж на брутния вътрешен артикул на човек от популацията, само че доста по-бавен спрямо предходни години. Областта е измежду положителните образци за позитивното влияние на основаването на индустриални зони и въздействието на огромните преработващи предприятия, съчетано с добра инфраструктурна съгласуваност и релативно добре готова работна мощ, изключително от позиция на професионалното обучение. 2. Съсредоточените вложения Очаквано, задграничните директни вложения в региона са съсредоточени в индустриалните региони, като водещи по ПЧИ с струпване в края на годината са общините Марица (8.7 хиляди евро на човек от населението), Куклен (5.6 хиляди евро/човек) и Раковски (4.2 хиляди евро/човек), а регионалният център Пловдив се подрежда чак след тях. От значение е също и събитието, че през 2020 година в огромна част от общините в региона се следи спад на директните вложения, което насочва към закъснение на капиталовите проекти в хода на пандемията в резултат на доста нарасналата икономическа неустановеност. Номинално Пловдив е измежду дребното общини в страната с над 1 милиард ПЧИ с струпване, а обилни скупчвания има и в Марица - 274 милиона евро, и Раковски - 107 милиона евро.
Автор: Капитал
Сходна динамичност се следи и при разноските за дълготрайни активи, като множеството общини в региона записват спад по отношение на 2019 година Лидер по този индикатор е Марица (3.9 хиляди лева/човек), следвана от Родопи и регионалния център Пловдив (3 хиляди лева/човек), само че тук разпределението не е толкоз фокусирано във водещите районни стопански системи, колкото при непознатите вложения. Дори и в пандемичната година нефинансовите предприятия в регионалния център са създали разноски за машини, земя и здания за малко над 1 милиард лв., а измежду останалите 100 милиона надвишава само Марица. Традиционно множеството пловдивски общини са обратно в класацията по приложимост на средства от европейските фондове, като изключение прави Хисаря с над 4.5 хиляди лв. на човек от популацията от началото на фондовете доникъде на 2022 година 3. Силният пазар на труда Общините с фокус върху преработващата индустрия постоянно се характеризират с по-висока претовареност и тези в Пловдивска област не са изключение. Абсолютният водач тук е Сопот, при която делът на наетите в нефинансовите предприятия през 2020 е 75% от популацията на възраст 15 и повече години, а през 2019 година е бил даже по-висок - малко над 80%. Това отразява и събитието, че общината е магнит за служащи от прилежащите, най-много доста по-голямата Карлово, която географски я обкръжава от три страни. Добре по този индикатор се показват и Марица (47%) и Съединение (41%), като при тях има и растеж по отношение на 2019 година макар пандемията. Областният център Пловдив обаче записва забележителен спад с 3.6 пр.п. до 36.4%, най-много вследствие на спада на заетостта в хотелите и заведенията за хранене, което евентуално значително се поправя с възобновяване през 2021 година
Автор: Капитал Реклама
Потвърждение на това очакване може да се откри в динамичността на безработицата през предходната година, където всички общини в региона имат спад по отношение на 2020 година, най-видимо в Хисаря (-3.8 пр.п.) и Съединение (-4.1 пр.). В регионалния център спадът е с 1.4 пункта, само че до едно от най-ниските нива в страната - 2.8% от трудоспособното население. Между обособените общини в състава на региона не се следят доста огромни разлики в безработицата, като в множеството от тях тя гравитира сред 9 и 11%, а доста по-висока е тя само в дребната община Брезово - 19%. Стабилният пазар на труда от своя страна води и до релативно отмерено систематизиране на приходите на служащите, като в съвсем всички общини те надвишават 1000 лв. приблизително брутно месечно още през 2020 година, а водач е Марица с над 1400. 4. Средните просветителни достижения Резултатите, които реализират множеството общини в Пловдив на изпитите след седми клас, са релативно ниски, в случай че оставим настрани регионалния център. Пловдив, Родопи, Лъки и Асеновград съумяват да надвишават 50 от вероятни 100 точки на изпита по български език през 2021/2022 година образователна година. И тук обаче се следят доста по-ниски резултати по математика, като с над 40 точки са само Пловдив и Лъки, а множеството се групират към 20-те.
Автор: Капитал
Пловдив е особена област, защото множеството общини в нея са с извънредно слаби резултати на зрелостните изпити, като с изключение на самия регионален център само Асеновград, Сопот и Карлово са със междинни оценки по БЕЛ над междинен (3). Причина за това най-много е привлекателността на положителните учебни заведения в града, към които се насочват огромна част от по-силните възпитаници от периферните общини. Следвайки наклонността в цялата страна, общините в Пловдив също означават усъвършенствания в осигуреността с преподаватели. 5. Демографските проблеми На фона на съвсем всички останали елементи на страната пловдивските общини означават релативно дребен спад на популацията в десетгодишния интервал сред последните две преброявания. В общините от директната външна страна на Пловдив спадът е с под 5%, а Родопи даже записва дребен растеж, с 0.3%. В северните елементи на региона спадът е по-сериозен, с над 10%. Този развой е движен както от отрицателните естествени процеси, по този начин и от негативна миграция в множеството общини. Прави усещане обаче, че периферните общини имат трайно позитивен машинален приръст.
Автор: Капитал
Подобно на останалите огромни стопански центрове, и в Пловдив през 2020 година има забележителен отлив на население от община Пловдив към прилежащите. Най-голям растеж се следи в Брезово, Куклен и Родопи - с над 8% в границите на годината. И при застаряването има очевидно разделяне сред директната външна страна на Пловдив, където делът на хората на 65 и повече гравитира към 20% от цялото население, и общините в северната част на региона, където той надвишава 30%. На този стадий обаче демографските провокации пред Пловдив, който наред със София и Варна е една от трите съществени привлекателни точки за популацията в страната, наподобяват по-малки спрямо доста други елементи на страната, изключително от другата страна на Стара планина.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Адриан Николов
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР