Пловдивските лекоатлетически клубовете са едни от най-добрите в страната, а

...
Пловдивските лекоатлетически клубовете са едни от най-добрите в страната, а
Коментари Харесай

Пловдив остава без лекоатлетически стадион на този етап

Пловдивските лекоатлетически клубовете са едни от най-хубавите в страната, а на всяко шампионата пловдивските спортисти се завръщат с голям брой медали. За страдание обаче през летния сезон те нямат естествени условия за подготовка.

Хубавата вест е, че Пловдив има лекоатлетическа писта, която се намира на стадион " Пловдив ", само че тя е към този момент много амортизирала. Големият проблем е, че клубовете могат да употребяват пистата единствено по график, тъй като децата, които упражняват лека атлетика в Пловдив са много. Освен проблем е и санитарният възел, за жалост най-големият стадион в Пловдив не разполага с положителни условия като цяло за каквото и да било, а камо ли за естествени съблекални, тоалетни и душове.

Идеята за нов лекоатлетически стадион е още от 2019-а година. Целта в началото беше стадион " Пловдив " да стане напълно футболен и да приема мачове от българския футболен хайлайф. Бързо се оказа обаче, че това няма по какъв начин да стане, а просто козметичен ремонт на оборудването няма по какъв начин да помогне.

Идеята беше доразвита и се говереше за план на стойност 5 млн. лв.. Става въпрос за аварийния лекоатлетически стадион зад стадион " Пловдив " откъм зала Чайка. Съоръжението съществува от много години, а през 90-те е изработен и ремонт, с цел да може да дава отговор на всички условия за провеждането на Световното състезание за юноши по лека атлетика – на огромно съревнование по лека атлетика се изисква спомагателен стадион.



След 90-те обаче стадионът е зарязан. Все още действа и на него упражняват и спортистите, само че положението му е не е за професионален спорт. Самата писта е за промяна, тревата на терена е израснала много. Съоръжението е известно и като пожарникарския стадион, тъй като тук се организират и надпревари за пожарникари, а в единия завършек на стадиона стои и оборудването, на което пожарникарите правят своите извършения. Има и кортове, които са с циментена настилка. Като цяло стадионът е ужасно място за пловдивската лека атлетика, само че би трябвало ремонт, който на този стадий мъчно би се направил.

Подобен лекоатлетически стадион може да одобри и интернационалния лекоатлетически шампионати. Основният ремонт е обвързван с чисто нова писта, нов терен, осветяване, хигиеничен възел с всичко належащо – баня, съблекални, административни стаи.

Общината беше възнамерявала 100 000 лв. за конкурс, само че тази година няма финансиране за конкурс за планиране и по този начин стадионът ще остане на назад във времето.



От TrafficNews потърсихме за коментар ръководителите на част от пловдивските лекоатлетически клубове за лекоатлетическия стадион:

Стойко Цонов – СКЛА Ботев

Този стадион за мен е последният късмет за леката атлетика в Пловдив да се избави, тъй като огромният стадион " Пловдив " към този момент няма да може да приема надпревари, тъй като пистата е тотално армотизирана. Малкият стадион е планиран за лека атлетика с пълноразмерни скочища за хоризонтални скокове има и писта за загрявка. За мен с малко средства може да се възобнови и да стане най-хубавия център в България за лека атлетика. Това към този момент е въпрос на решение на Общината. Този стадион е планиран по съвършения метод за лека атлетика. Пистата може да се възобнови няма потребност да се прави нова писта, да се създадат трибуните и стадионът ще бъде подготвен да одобри и Купа Европа.

Атанас Атанасов – СКЛА Локомотив

Пловдив има страхотна потребност от лекоатлетически стадион. Ние имаме над 150 деца, които сме ги разделили по групи, с цел да можем да се доберем. Има голямо количество хора, които се занимават с атлетика и на Пловдив е нужен подобен стадион. Пистата на стадион Пловдив от 30 години не е пипана, нямаме и естествен хигиеничен възел на стадиона. Пловдив се нуждае най-малко от една нова писта. Аз не мисля, че има човек, който се занимава с атлетика и да не желае да има лекоатлетически стадион. Тази година имаме няколко надпревари в Пловдив, в случай че се направи нов стадион можем да вземем огромни шампионати като Купа Европа. Страшно огромна потребност имаме от нов лекоатлетически стадион.

Лиляна Томова – СКЛА Тракия 96

Такъв стадион е нужен за пловдивската лека атлетика. Стадионът има потребност от възобновяване, само че се удовлетворени, че въпреки всичко го имаме. Въпреки тежкото състояние работим и произвеждаме първенци. Преди години се говореше за възобновяване на лекоатлетическия стадион, само че считам, че това няма по какъв начин да се случи в скоро време. Тогава се говореше, че 5 милиона лв. ще бъдат нужни за стадиона, само че допускам, че към този момент цената се нараснала и може би до 10 млн. Същата обстановка е и със стадион Пловдив. Вече се вършат три футболни стадиона.



Николай Боруков – СКЛА Актив 2013

Стадион " Пловдив " и лекоатлетическият стадион са построени дружно. Големият стадион за надпревари, а дребният лекоатлетически за тренировки. Според мен Пловдив има задоволително лекоатлетически клубове и един стадион няма да е задоволителен. Този стадион няма да е задоволителен за всички клубове в Пловдив. В момента има над 500-600 деца, които упражняват в Пловдив. Хубаво е да се направи дребният стадион, само че като спомагателен. За мен няма да е задоволителен единствено този стадион.

Ангел Лафчиев – СКЛА Тракия

За мен стадионът би трябвало да се реконструира напълно другояче просто няма по какъв начин да се употребява за лека атлетика. Той към този момент е много стар. Правихме комисия, в която да преглеждаме какво може да стане на стадиона и взехме решение да се направи план и откакто се намерят пари да стане факт. Този стадион би оказал помощ доста на леката атлетика в Пловдив. Трябва обаче да се направи по всички стандарти, с цел да можем да посрещнем и огромни надпревари.







Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР