Пловдивската публика ще може да види голямата ретроспективна изложба на

...
Пловдивската публика ще може да види голямата ретроспективна изложба на
Коментари Харесай

Изложбата „Генко Генков. Отвъд видимото“ гостува в Градска художествена галерия - Пловдив

Пловдивската аудитория ще може да види огромната ретроспективна галерия на значимия български живописец Генко Генков (1923 – 2006). Експозицията беше готова във връзка 100 години от неговото рождение от Софийска градска художествена изложба и беше показана с огромен триумф в нейното пространство. Куратори са Аделина Филева, Красимир Илиев, Наташа Ноева, Ана Топалова (асистент куратор). Екипът на Градска художествена изложба - Пловдив направи вероятното експозицията да гостува и тук. Нейното разкриване ще е на 7 февруари от 18:00 часа в Зала „ 2019 “(ул. “Гладстон ”32).



Изложбата съдържа огромен брой произведения на живописеца, нарисувани в интервала от 1949 до 2005 година Генко Генков основава голямо количество картини с маслени бои върху платно и фазер, произведения на хартия, в които усъвършенства акварелната си техника, допълнена с гваш, пастел, печатарски мастила и пигменти, с разнообразни похвати и техники, с цел да придаде контрастност и мощ на цвета.



Експериментира в региона на графиката и рядко в скулптурата, само че маслената живопис остава неговата съществена цел в изкуството. Живописта му още от ранните години непрекъснато еволюира и се трансформира като нюанс, форми и мощ. Рисува доста малко натюрморти, голи тела, портрети на свои близки, както и на персони, които са го впечатлили. Често се вглежда в себе си през годините, с цел да ни остави разнообразни автопортрети.



Безбройни в неговото творчество са пейзажите, които са не толкоз реалистични, колкото визионерски – от време на време крепко конструирани, различен път гневно експресивни, не рядко меланхолични, сътворени и с най-разпознаваемата огнена палитрата, и с деликатни цветови съчетания.

В актуалната експозиция са включени творби от фондовете на редица държавни, общински и частни сбирки от цялата страна. Градска художествена изложба - Пловдив взе участие с три впечатляващи картини от своя изящен фонд.



Изложбата ще продължи до 6 март.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР