Пловдивска детска градина осъмна с приказно изрисувана стена с горски

...
Пловдивска детска градина осъмна с приказно изрисувана стена с горски
Коментари Харесай

Радиатори за отопление оживяха като приказни герои в пловдив...

Пловдивска детска градина осъмна с приказно изрисувана стена с горски животни, които оживяха даже по радиаторите за отопление, инсталирани на стената. Семейство мечки, полски мишки, пъстроцветни пеперуди, костенурка и зайчета са единствено част от героите, на които се радват децата, преминавайки по централния кулоар в детското заведение. С помощта на двете известни у нас и в чужбина художнички Борислава и Михаела Караджови EVN Топлофикация освен подари приказни страсти на децата, само че и направи следващата стъпка, с която да подсети за невидимия проблем с мръсния въздух в града.

Проблемът с чистотата на въздуха е все по-широко обиден освен в България, само че и в международен мащаб. Като компания със обществена позиция EVN Топлофикация всяка година повдига тематиката за чистотата на въздуха в град Пловдив. Един от главните замърсители на въздуха в града под тепетата е точно отоплението на твърди горива, регистрира отчетът за положението на качеството на атмосферния въздух в следената от Регионална инспекция за опазване на околната среда – Пловдив територия във връзка с индикатори ФПЧ10 и ФПЧ2,5* за зимен интервал 01.10.2020 ÷ 31.03.2021 година Тази година EVN Топлофикация реши да обърне внимание на казуса по малко по-различен метод, а точно като насочи вниманието ни към децата, които, с изключение на нашето бъдеще, са и една от най-уязвимите групи, наранени от казуса с мръсния въздух. Под надпис „ Нека пазим въздуха за тях чист “ компанията започва с редица материали в медиите, с които цели да увеличи информираността на пловдивчани по тематиката.

Замърсяването с озон, азотен диоксид и прахови частици е невидимо за окото, а в същото време съставлява най-сериозният риск за здравето на всички, само че най-много на възрастните, хората с хронични болести и децата. EVN България постоянно е следвала поредна политика на стабилно развиване. EVN Топлофикация като част от групата също ползва тази тактика, като концентрира огромна част от вложенията си точно в планове в поддръжка на екологията и чистия въздух. Част от тях са ориентирани за рационализация и разширение на топлопреносната мрежа в град Пловдив, а друга – в създаване на уреди за чисто произвеждане на топлоенергия и гореща вода.

Чрез държанието си всеки от нас може да способства за качеството на въздуха в градовете и възстановяване на средата към нас. Изборът на чисто отопление е единствено една от стъпките, които можем да създадем, с цел да дишаме по-чист въздух. Друга би била да помислим за опция на автомобила и вместо да караме, да повървим пешком или да покараме колело; да рециклираме отпадъците си и така нататък Но първата и най-важна крачка е да се срещнем по-подробно с тематиката за чистия въздух, тъй като цената на замърсяването е висока и ние, фамилиите ни и нашите деца я плащаме с нашето здраве.

*Фини прахови частици (ФПЧ10 и ФПЧ2.5). - Прахът постъпва в организма най-вече посредством дихателната система, при което по-едрите частици се задържат в горните дихателни пътища, а по-фините частици (под 10 mm - ФПЧ10) доближават до по-ниските отдели на дихателната система, като водят до увреждане на тъканите в белия дроб. Деца, възрастни и хора с хронични белодробни болести, грип или астма са изключително чувствителни към високи стойности на ФПЧ10.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР