Пловдивчанка от месец се опитва да осигури помощни средства на

...
Пловдивчанка от месец се опитва да осигури помощни средства на
Коментари Харесай

Болни и инвалиди минават през деветта кръга на ада, за да получат помощни средства

Пловдивчанка от месец се пробва да обезпечи помощни средства на болната си майка посредством лекарска комисия, само че без никакъв триумф. Възрастната дама страда от деменция и се нуждае от инвалиден стол. Оказва се, че казусът не е личен, а визира десетки заболели и техните близки. Оказва се, че все още в Пловдив няма работеща лекарска комисия, която да издава протоколи за помощни средства. 
Прочетете още
„ Заради заболяването си, майка ми се нуждае от смесен тоалетен стол. Лутането ми по лекарски комисии стартира през февруари. Видях оповестен лист в уеб страницата на РЗИ с болнични заведения, в които мога да намеря нужната помощ. Посетих всички от тях, само че без резултат. По-голямата част напряко ми отхвърлиха, някъде желаеха нотариално заверено пълномощие от майка ми. Отидох на нотариус, само че той отхвърли да ми издаде, защото тя е с деменция и не е съответна. Стигнах чак до София, където също ми отхвърлиха. Не е обикновено във втория максимален град в България да няма работеща лекарска комисия, която да ми спомага! ”, разяснява дамата.

Репортер на медията ни се свърза с доктор Катя Георгиева, която е шеф на дирекция „ Медицински действия ” към РЗИ Пловдив.

Тя изясни, че това е сериозен проблем, който назрява от години.

„ По нормативна уредба всяка комисия би трябвало да издава протоколи за помощни средства. Това, обаче не се случва. Именно по тази причина съставихме този лист с работещи комисии, оповестен на уеб страницата. Явно и в този момент не се съблюдава. Най-голям е казусът с онкоболните дами, които имат потребност от импланти и перуки, само че още веднъж не се откликва на потребностите им. Никой не следи за редовността на комисиите, по тази причина и хората в потребност не получават никаква помощ ”, съобщи тя.

Което на процедура е нон сенс, тъй като се оказва, че няма институция, която да е ангажирана да следи тази активност. 

TrafficNews се обърна за коментар и към представител на пловдивска компания за помощни средства. Той удостовери, че казусът с комисиите е голям, а отношението към болните хора е меко казано нецивилизовано.

„ Живеем в 21 век, а отношението на страната към болните и инвалидизирани хора е като в 19-ти век. Истинска покруса! От 1 февруари към този момент е същински геноцид. На процедура в града няма нито една работеща Лекарска комисия за изписване на помощни средства. На хартия има в съвсем всяка болница, само че на процедура лекарите на всички места отхвърлят да се занимават с тази активност, като се оправдават, че не разполагат с време и са задоволително натоварени с директната си активност ”, разяснява представителят.

„ Говорим за хора, които са претърпели инсулт, или ампутация или някаква друга сериозна оперативна интервенция. Близките им са ангажирани с физическото им оцеляване и с рехабилитацията им, а редом с това би трябвало да се сблъскат и с тази бюрократична машина, която умерено може да конкурира дантевия пъкъл. Ако имат време да минат през цялата верига – джипи – ЛКК- нотариус - пълномощие и през това време техният непосредствен не почине, може и да получат нужното помощно средство. Другият вид е околните да отделят средства и да купят нужното. Цената на невисок клас количка е 480 лв.. Хората, които имат потребност от помощ, се третират като някои, които ограбват страната ” декларира мениджърът.

Той недоумява, за какво хора с съответни епикризи – отсечен крайник, интервенция на гърда и други се нуждаят от спомагателни протоколи от комисия, откакто имат задоволително безапелационна епикриза.

„ Нали не можем да чакаме на някой да му порасне отново крайници или на дамата, която е предходна през интервенция и химиотерапия – гърда. Вместо системата да бъде оптимално деликатна към тези хора, тя безусловно ги смазва ” разяснява пловдивчанинът.

До 1 февруари в Пловдив е имало една работеща комисия, само че по-късно тя е прекратила работа. В региона ситуацията е същото. Работеща комисия има единствено в Раковски, само че няма по какъв начин пациент с адресна регистрация в Пловдив, да мине там.

„ Всички приказки за положителната ни обществена система и големите средства, които се отделят, катастрофират в действителността. А казусът се задълбочава. Процентът неработоспособност в България нараства с всяка минала година, а пациенти и лекари затъват в бумащина. Необходими са незабавни ограничения, а не оправдания ” безапелационен е предприемачът.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР