Пловдив заприлича на огромна строителна площадка това лято заради ремонти

...
Пловдив заприлича на огромна строителна площадка това лято заради ремонти
Коментари Харесай

Пловдив заприлича на огромна строителна площадка заради ремонти на куп булеварди

 6pl4001-4  5pl4003-2  6pl4001-1  6pl4001-2  6pl4001-4
Пловдив замязя на голяма строителна площадка това лято поради поправки на половин дузина булеварди и десетки улици в шестте региона на града под тепетата, където на много места строителните действия ще продължат и през есента и съвсем до Коледа.

Археологически находки изникнаха при разкопаването за полагане на тръби за парно и нова ВиК-мрежа на „ Коматевско шосе ”, а откриването на неповторим виадукт и три антични селища в сектора от 2,2 км по трасето доведоха до няколкомесечно закъснение на стартирането на основната пътна артерия, свързваща центъра на града под тепетата с крайния квартал.

Това докара до няколко митинга на жителите на Коматево, гарнирани с блокади на Околовръстното шосе на Пловдив, само че броженията позатихнаха, откакто кметът Иван Тотев стартира да дава всеки петък доклади на свършеното по „ Коматевско шосе ”. Сега новият пусков период за рязане на лентата на „ Коматевско шосе ” е 26 октомври, когато стават тъкмо 2 години от първата копка, като до Димитровден би трябвало да бъде асфалтиран изцяло целият път и се построи вело-пешеходна алея от западната страна на булеварда. Велоалея се построява и по средата на бул. „ Руски ”, чийто ремонт продължава, както и този по бул. „ Васил Априлов ”. Цяло лято се обновяваха и преасфалтираха сектори от бул. „ Шести септември ” и новоизграждащия се бул. „ Северен ” в квартал „ Кършиака ”.

Кметът на Пловдив Иван Тотев е внесъл в Общинския съвет предложение за удължение на периода за асимилиране на 30-милионния заем от Европейска банка за възстановяване и развитие (Европейска банка за възобновяване и развитие). Според контракта, подписан на 24 април 2015 година, на общината се дава период от 3 години, с цел да влага 14,2 млн. евро заем в пътната инфраструктура – Коматевско шосе, бул. „ Руски ”, „ Шести септември ” и „ Северен ”.

Кметът предлага срокът да бъде продължен до 24 октомври 2019 година и твърди, че Европейска банка за възстановяване и развитие е съгласна. В претекстовете си градоначалникът показва, че договорът за четирите булеварда с консорциума „ Щрабаг ” е подписан едвам на 15 февруари 2016 година, защото преди този момент са вървели тръжни процедури, оценки, координиране с банката. Реално работата на Коматевско шосе, „ Руски ” и „ Шести септември ” е стартирала след 18 юли 2016 година, а на бул. „ Северен ” – чак на 11 април 2017 година, защото градската администрация трябваше да завърши процедурите за отчуждаване на частни парцели. За забавянето на „ Коматевско шосе ” кметът се аргументира с откритите археологически находки, което наложило краткотрайно да бъдат спрени строително-монтажните работи.

До Нова година би трябвало да бъде пуснат новият път Пловдив – Асеновград, само че строително-ремонтните действия по него ще продължат и през 2018 година с построяването на локалните платна и 5 пътни възела. Успоредно с нова ще стартира построяването на новото трасе от 6 км, което да свързва „Асеновградско шосе“ с пътен възел „Скобелева майка“ и автомагистрала „Тракия“, и ще започва разширението на Околовръстния път на Пловдив.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР