Пловдив. Цените на българската земеделска продукция тръгнаха нагоре заради коронакризата.

...
Пловдив. Цените на българската земеделска продукция тръгнаха нагоре заради коронакризата.
Коментари Харесай

Цените на българската земеделска продукция са по-високи от вносната, заради коронакризата

Пловдив. Цените на българската земеделска продукция потеглиха нагоре поради коронакризата. Това заяви за Радио " Фокус " - Пловдив Илия Гатев, шеф на Стоковата борса в Първенец.  " Кризата се отразява отрицателно, оборотите на търговците са надолу, в това време някои цени на храните се подвигат “, сподели Гатев. Той посочи, че това важи единствено за българските оранжерийни артикули – салата краставици, домати и други " В същото време вносната стока е със същите цени като предходната година, при нея  няма скок в цената “, добави Гатев. Тенденцията не се следи единствено на тържището в Първенец, а и на други места в страната.

При вносната продукция доминира тази от нашите съседки – Гърция, Турция, Македония и Албания.  Тя е конкурентна освен с по-ниската си цена, а и с комерсиалния си тип, с амбалажа. " При нас нещата са на самодейна основа, поради това хората избират вносната стока “, сподели още Гатев.  

Въпреки рецесията няма отказали се търговци и освободени търговски площи на борсата. Дори има повече производители, които търсят пряк достъп до пазара.  По тази причина сега има подадени много молби от аграрни производители за места на тържището в Първенец. " Те желаят да съкратят пътя на продукцията до крайния консуматор “, сподели Илия Гатев. Договарят се с огромни вериги магазини и търговци. " По тази причина интензивно се търсят места на борсата, където става договарянето и ние се стараем да им ги осигурим “, сподели още Гатев.

Той посочи, че цените на наемите на комерсиалните площи на борсата в Първенец не са променяни от 2007 година.  Като цяло базата на тържището се поддържа с непрекъснати козметични поправки -  асфалтиране,  усвояване на нови паркинги и нови хранилища от някогашните ТКЗС-та.

Това, което стопира управлението на тържището за промени в инфраструктурата на борсата е неналичието на Подробен устройствен план, трябват строителни разрешения  и правила. " Работим в тази посока, даже към този момент се разширихме “, сподели Илия Гатев. Вече е закупен нов терен от конкурентно пазарище на територията на някогашно Трудово-кооперативно земеделско стопанство. Така наемателите им са с към 120 повече.

Директорът на борсата в Първенец Илия Гатев добави, че се стремят да накарат търговците да са регистрирани аграрни производители. Това изискване се изисква, когато се търсят места и търговски площи. На територията на борсата има и доста агроаптеки, в интерес на производителите.   " Стремим се по всевъзможен метод да им спомагаме, било с информация, било с  допълнителни услуги.  Но самата реализация на продукцията не зависи единствено от нас. Трябва да има и държавна интервенция, с политики. Без това не става “, безапелационен е Илия Гатев.

Данъчни инспекции се правят сега на търговците на борсата. Очаква се те да продължат през всичките празнични дни, както е било всяка година, твърди шефът на тържището.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР